Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'BDP ovako nije pao ni u zadnjoj ekonomskoj krizi, očekujemo pad i u idućem tromjesečju'

Zagreb: Ministar Marić sudjelovao u videokonferenciji s ministrima financija država članica EU
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
28.08.2020.
u 12:41

Obzirom na sve okolnosti ovo i nije neko veliko iznenađenje - rekao je Marić

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je visoki pad BDP-a od 15,1 posto u drugom kvartalu ove godine.

- Ovo je najveći zabilježeni tromjesečni pad BDP-a od kad se bilježi statistika. Znači, vraćamo se unatrag 25 godina. Obzirom na sve okolnosti i utjecaj koronakrize, pad je i viši nego je bio tromjesečni pad zabilježen u zadnjoj ekonomsko-gospodarskoj krizi, koji je na tromjesečnoj razini bio oko 9 posto. Obzirom na sve okolnosti ovo i nije neko veliko iznenađenje - rekao je Marić i dodao:

- Pad u drugom tromjesečju je na razini eurozone. Kad se gledaju pojedinačne zemlje, ima onih koje imaju i višu stopu pada, Italija, Španjolska, Portugal... Napravili smo i analizu s uključenim prvim tromjesečjem, ostvaren je pad od 7,8 posto.

Osvrnuo se i na rekordni pad osobne potrošnje od 14 posto.

- Mi i za treće tromjesečje isto očekujemo pad, ali nadamo se nešto manji - rekao je Marić.

Malo viši pad u odnosu na očekivanja zabilježen je u investicijama.

- Od ukupnih investicija u Hrvatskoj na godišnjoj razini 52% se odnosi na građevinu, a ona je zabilježila neznatni plus. Smatramo da je nabava opreme vodila prema tome da su ukupne investicije pale više od očekivanog. Imali smo i fizičku barijeru što se tiče nabave opreme zbog pandemije - rekao je i dodao:

- Izvoz usluga, bez obzira što je najviši pad (70%), na tragu je očekivanja. Nešto bolja je situacija s izvozom robe što je palo oko 10% pa je malo kompenziralo ovaj prvi dio.

Komentirao je i je li sada vrijeme za reforme.

- Ne samo ovo vrijeme, uvijek je vrijeme za reforme. Reforme kao takve da, racionalizacija da, i ono što je važnije - efikasnost. Recimo javna uprava, nije samo važno koliko nešto košta nego i kakvu uslugu imamo. Mi smo plaćeni od poreznih obveznika i oni trebaju imati dobru uslugu - kazao je Marić.

Video - Ovo su imovinske kartice ministara: Grlić Radman uštedio 8,2 milijuna, Bauk 1,6 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 63

ŠN
šnicl
13:25 28.08.2020.

Sve ostale drzave su u istoj gabuli kao i mi, ako ne i u losijoj situaciji. Ako nista barem je nasa turisticka sezona prosla vrlo dobro, cak iznad svih ocekivanja.

ĐM
Đuro.Mikšić
13:28 28.08.2020.

Meni je smijesno kako se svi tome cude. Ajde jedan pametnjakovic da mi objasni kako bi BDP rastao ,ako je ova kriza pogodila cijeli svijet?

JU
Judita
13:27 28.08.2020.

Pa situacija je takva , zbog korone, u cijelom svijetu,a ne samo u HR. Izgurat cemo i ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije