Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Bc Institut proslavio 120 godina postojanja

Bc Institut
Foto: Promo
1/3
PR
Autor
PR članak
25.02.2017.
u 08:00

Velikom svečanosti pod nazivom "Svako zrno vrijedi zlata" u Zagrebu je ovog petka obilježena 120. obljetnica postojanja Bc Instituta. Svečanost održana u hotelu Antunović bila je prigoda da se uzvanici upoznaju s poviješću Instituta koja seže sve do daleke 1897. kada je osnovan Kraljevski hrvatsko-slavonski kemijsko-analitički zavod u Zagrebu.

Od trenutka osnutka do današnjeg dana mnogo toga se promijenilo kako u samom Institutu, tako i u njegovom okruženju, no jedna stvar je ostala ista – želja njegovih djelatnika da svojim radom unaprijede poljoprivredu i agronomsku struku i tako doprinesu općem razvitku društva, istaknuo je dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Instituta.

U svojoj se prezentaciji gospodin Ikić dotaknuo svih važnih trenutaka koji su obilježili više od stoljeća predanog rada. Bilo je riječi o međunarodnim suradnjama s prestižnim svjetskim fakultetima i znanstvenicima, brojnim osvojenim nagradama, znanstvenim projektima i konferencijama na kojima su sudjelovali stručnjaci iz Bc Instituta.

Ponajviše je riječi bilo o uspješnim programima oplemenjivanja kukuruza i strnih žitarica koji su bili i ostaju osnova djelatnost Instituta. Pet generacija oplemenjivača, mnogobrojni pokusi i križanja , nebrojeni sati provedeni na polju urodili su brojnim hibridima kukuruza i sortama strnih žitarica (pšenica, ječam, zob, tritkale, pir) koji su se zbog svojih karakteristika nametnuli kao vodeći na domaćem tržištu, a osvajaju i svjetska tržišta. Posebno je istaknuta činjenica da se u stvaranju BC hibrida ne koristi još uvijek kontroverzna i nedovoljno istražena GMO tehnologija i da je briga za okoliš visoko među prioritetima Bc Instituta.

Uspjesi koje je Bc Institut postigao bili bi teško izvedivi bez suradnje s brojnim znanstvenim, gospodarskim i drugim institucijama. Zato su ovom prigodom najzaslužnijima dodijeljena i posebna priznanja kao iskaz zahvale i potvrda želje da se ta suradnja nastavi i u budućnosti.

Impresivna prošlost Bc Instituta je najveći poticaj za pogled u budućnost, a u njoj će se pratiti i koristiti najnovija dostignuća u oplemenjivanju bilja i sjemenarstvu. I dalje će se voditi računa o znanstvenom i stručnom usavršavanju znanstvenika. Cilj u Bc Institutu je daljnje stvaranje modernih hibrida kukuruza , strnih žitarica i ostalih kultivara, te razvijanje novih projekata poput eko proizvoda.

S takvim pristupom moći će ostvariti još bolje rezultate, omogućiti proizvođačima urod i kvalitetu, dati im sigurnost i osigurati profit.

Želite prijaviti greške?