Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida

Bayer pristupio Monsantu s ponudom za preuzimanje

Foto: Oliver Berg/DPA/Pixsell
1/4
19.05.2016.
u 10:30

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za preuzimanje kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida, doznaje se iz tih kompanija. Detalji ponude nisu poznati i nejasno je hoće li ju Monsanto prihvatiti. Dođe li do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta.

Uspije li ponuda, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija. Uspjeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest mjeseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta. No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje. Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetski proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutačno čini oko 22 posto poslovanja njemačke tvrtke.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi. Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

>> Slobodna Hrvatska najavljuje "Međunarodni marš protiv Monsanta"

Ključne riječi

Komentara 3

KU
kunigunda
20:45 19.05.2016.

ha ha bayern je pristupio monsantu i iskazao interes za preuzimanje koji je glupan to napisao recite istinu monsanto preuzima bayern da se uvuče u europu lukavo smišljeno

Avatar KalebJosua
KalebJosua
20:18 18.07.2016.

Čudi me da je malo komentara o nastojanju da najveci trovac I manipulator hrane uđe u Europu I započne prodaju kemijski obrađenog sjemena otpornog na kemikalije za korov. Neuki I naivni I nisu svjesni sto se događa .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije