Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIREKTOR HUB-A

Banke će se žaliti sudovima EU, Adrović: Vjerujem da ćemo štititi svoja prava

Zdenko Adrović
Marko Prpic/PIXSELL
04.02.2021.
u 14:18

Hrvatska udruga banaka nije sama u postupku, ukupno je sedam banaka, vjerujem da ćemo mi štititi svoja prava, komentirao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović komentirao je odluku Ustavnog suda koji je odbio tužbe sedam banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

– Jučerašnjom odlukom Ustavnog suda nije se proizvelo manje pravo za potrošače, oni su sa svojim pravima već definirani. Podsjećam ovom prilikom da su dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju definirale prava potrošača i da su oni obeštećeni. Tu tvrdnju je potvrdio i Vrhovni sud RH kada je izjavio da svi oni sporazumi koji su postignuti prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju pravno valjani i proizvode pravne učinke, čak i oni čiji se osnovni ugovori sastoje od odredaba koje su pravno ništetne, to su odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli. Imamo situaciju kakvu imamo, odluku Ustavnog suda još nismo primili kao ni drugi – kazao je Adrović, a na pitanje hoće li se žaliti europskim sudovima, odgovara:

– Hrvatska udruga banaka nije sama u postupku, ukupno je sedam banaka, vjerujem da ćemo mi štititi svoja prava. Ići ćemo do sudova EU. Sud Europske unije o tome će se izjasniti u idućih godinu i pol dana, a za Strasbourg ćemo vidjeti – kazao je.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
17:49 07.02.2021.

U Madzarskoj je davno parlament u 5 min rijesio problem , jednim glasanjem , svi krediti u zemlji , postali su u forinti , a banke ako im ne odgovara , nek idu u Zimbabve , tako rade suverene zemlje , kolonije imaju ovrhe , nepostene kredite , unistenu proizvodnju i iseljavanje

Avatar najbolji13
najbolji13
14:51 04.02.2021.

ej komunisti navilki otimati i krasti sada to rade malo drugacije a zove silovanje pravde sta nije jasno?nije banka socijalna ustanova..po kojoj pravnoj logici je stetan vazeci tecaj?ni je jednoj

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
14:33 04.02.2021.

Ispada da će se banke žaliti Europskomu sudu za ljudska prava!? Banke samo gaze po ljudima, nisu banke živa bića i ne mogu im biti povrijeđena ljudska prava. Ali zločesti je Adrović (pogledajte samo taj zmijski pogled) šarlatan na čeluu HUB-a. Pa se ne trebamo čuditi novoj seriji lupetanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije