Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devizna intervencija HNB-a

Bankama prodano 387 milijuna eura kako bi se zaustavilo slabljenje kune

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/3
09.03.2020.
u 23:48

Slabljenje kune prema euru prisutno je od početka prošloga tjedna pa se srednji tečaj eura posljednjih nekoliko dana 'drži' na najvišim razinama u zadnjih nešto više od dvije godine odnosno od početka 2018. godine

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je intervenirala na deviznom tržištu, a kako bi ublažila deprecijacijske pritiske na kunu središnja je banka intervenirala prodajom eura te je bankama prodala 387 milijuna eura.

Riječ je o prvoj deviznoj intervenciji središnje banke u ovoj godini, u kojoj je bankama prodano 387 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,512738 kuna, čime je iz financijskog sustava 'povučeno' 2,9 milijardi kuna. 

Time središnja banka želi ublažiti pritiske na slabljenje kune prema euru, a koje je prisutno od početka prošloga tjedna pa se srednji tečaj eura posljednjih nekoliko dana 'drži' na najvišim razinama u zadnjih nešto više od dvije godine odnosno od početka 2018. godine.

Slabljenje kune prema euru nastavljeno je i početkom ovoga tjedna pa je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke kuna oslabila prema euru za 0,20 posto u odnosu na tečajnu listu utvrđenu u petak. Tako će se od sutra primjenjivati srednji tečaj eura od 7,498812 kuna. 

No, to je još uvijek nešto niži tečaj nego na domaćem međubankarskom tržištu na kojem je, s obzirom na potražnju bankarskog i korporativnog sektora za devizama, tečaj eura još krajem prošloga tjedna premašio razinu od 7,5 kuna.

Inače, današnja devizna intervencija prva je u zadnjih oko četiri i pol godine u kojoj HNB intervenira prodajom deviza. Naime, zadnji je put HNB intervenirao prodajom deviza još 30. rujna 2015. godine. U svim deviznim intervencijama poslije toga, a bilo ih je 17 u razdoblju od svibnja 2016. do kolovoza 2019. godine, središnja je banka otkupljivala eure od poslovnih banaka u nastojanju da ublaži jačanje kune. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:54 10.03.2020.

I taj novac je trebalo investirati u gospodarstvo a slabija Kuna samo jos dodatno pomaze gospodarstvu ,osobito izvoznicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije