Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Britanski regulator upozorava: Teže ćemo nadzirati banke povuku li se preko 'bare'

Migracija dijelova financijskog poslovanja mogla bi ugasiti 70.000 radnih mjesta u Velikoj Britaniji
Foto: Reuters/PIXSELL
09.10.2017.
u 06:50

Seljenje poslovanja u EU za regulatora nije takav problem kao migracija u SAD gdje banke posluju pod posve drukčijim pravilima

Ne usuglase li Velika Britanija i Europska unija detalje oko Brexita do Božića, multinacionalne banke mogle bi pokrenuti svoj plan za izvanredne situacije i centralne operacije preseliti u Ameriku, upozorila je Bank of England.
Zamjenik guvernera Britanske središnje banke Sam Woods izjavio je za BBC da je Britanija predana provedbi plana oko dogovora u tom razdoblju, no pozicija EU još nije jasna. Pritom će regulatoru, ne postigne li se dogovor i banke presele operacije preko mora, biti puno kompliciranije i teže nadzirati njihovo poslovanje. 


– Ne postigne li se dogovor do Božića, smanjit će se granični prinosi. Planovi kontingencije obuhvaćaju klizni model investicija i njihova rasta kroz određeno razdoblje – upozorio je Woods te dodao da će prva faza planova preseljenja imati relativno skroman utjecaj na smanjenje broja radnih mjesta. 


– Borim se da ne dođe do ishoda nakon kojeg će banke i osiguravatelje biti puno teže nadzirati i naći rješenja za sve uključene – rekao je Woods koji je na čelu nadzornog tijela PRA (The Prudential Regulation Authority) zaduženog za superviziju oko 1500 banaka, kreditnih unija, stambenih štedionica, osiguravatelja i velikih investicijskih tvrtki – znači svih velikih kreditora u Velikoj Britaniji. 
UBS je objavio da premješta 1500 radnika u Madrid i Frankfurt, a u Frankfurt će i još tisuću financijaša Goldman Sachsa, u Pariz tisuću HSBC-ovaca, dok će se 150 radnih mjesta Barclays premjestiti u Dublin.

Britanci su zbog toga zabrinuti jer im financijski i povezani servisi donose ekonomiji 240 milijardi dolara prihoda godišnje, što je 12 posto njihove ukupne ekonomske snage. 
Procjenjuje se da bi migracija dijelova njihova poslovanja dovesti do gašenja oko 70 tisuća radnih mjesta u Velikoj Britaniji, no s obzirom na jedinstvenu bankarsku regulativu koja još uvijek vrijedi i za Britance i za EU. No, to superviziji kad je posrijedi nadzor nije problematično, kao što bi moglo biti povlačenje operacija u SAD. U Americi banke posluju pod drukčijim pravilima, a Trumpova administracija dodatno je olabavila nešto čvršću financijsku regulativu utemeljenu nakon krize kako bi se spriječilo ponavljanje scenarija.

Da se politički događaji uvijek odražavaju i na bankarsku industriju svjedoči i recentni primjer iz Španjolske. Zbog sukoba oko odcjepljenja Katalonije banke Sabadell i Caixa najavile su premještanje sjedišta iz Barcelone.

Komentara 1

HL
Hladan
07:00 09.10.2017.

Hmmm, ne vidim niti jednog protivnika članstva u EU da je na ovo bilo što komentirao! I da dodam još da je Funta pala za 20% otkad su obznanjeni planovi britanskog izlaska iz EU a Škotska će biti nova Katalonija!! Sretno im bilo u njihovom otočnom bunkeru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije