Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put nakon krize

Sve britanske banke prošle stres-test regulatora

Bank of England
Reuters/Pixsell
29.11.2017.
u 08:23

Najgori scenarij koji je testirao Bank of England uključuje rast kamata na 4%, pad cijena nekretnina 33% i nezaposlenost od 9,5%

Sve su britanske velike banke prošle godišnji stres-test koji je Bank of England, središnja banka Engleske, uveo 2014. To je prvi put kako je ocijenjeno da nijedna od njih neće trebati dodatni kapital, pa čak i u slučaju da se Brexit otme kontroli. Ponajprije se to odnosi na sedam najvećih kreditora u Velikoj Britaniji: Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays, Lloyds, Santander, Nationwide i Standard Chartered.

Stres-test pokazuje da je bankarski sustav Velike Britanije otporan na duboku recesiju koja bi pogodila Britaniju, na veliki pad cijena imovine, kao i na stres lošeg upravljanja – objavila je Bank of England u kojoj kažu da su koristili prilično apokaliptične scenarije poput kolapsa vrijednosti cijelih kategorija imovine, žešćeg pogoršanja ekonomskih uvjeta i poremećaja na lokalnom financijskom tržištu.

Najgori je scenarij koji je testirao regulator uključio pad cijena nekretnina na britanskom tržištu od 33 posto, rast kamata s 0,5 posto na četiri posto tijekom dvije godine i rast stope nezaposlenosti sa sadašnjih 4,3 posto na 9,5 posto.

Trenutačne su kapitalne pozicije svih banaka takve da bi podnijele takve okolnosti, no lani su, primjerice, Bank of Scotland, Barclays i Standard Chartered nakon stres-testa morali prikupiti dodatni kapital. No nisu britanske banke posve neranjive: loše odrađen Brexit u kombinaciji s globalnom recesijom i lošim upravljanjem ipak je druga priča. Tad bi i stres-test pokazao drukčije rezultate.

S obzirom na to da je i to moguće, kao dio preporuka koje se vežu uz stres-test, središnja banka Engleske odlučila je povećati svoj protuciklički kapitalni osigurač s 0,5 posto na jedan posto i ta mjera trebala bi stupiti na snagu do kraja ovog mjeseca, čime bi ukupan zaštitni sloj kapitala dosegnuo apsolutnu vrijednost od 11,4 milijarde funti.

On bi trebao spriječiti da banke ponovno dođu u situaciju u koju su se dovele tijekom financijske krize, potencijalnim kvarenjem kreditnog portfelja. Zato ih sad, u dobrim vremenima, regulator pritišće da ostave postrani dodatni kapital za takav scenarij.
Kako prenosi BBC, stres-test je ukazao i na neke druge moguće prijetnje: šest milijuna građana Velike Britanije, primjerice, ima ugovorene police osiguranja osiguravatelja iz Europske unije, a nakon Brexita ove tvrtke više ne bi imale dozvolu za prikupljanje premija i naplatu potraživanja u Velikoj Britaniji. Slično se može dogoditi i s osiguranjem financijskih potraživanja kojima banke trguju. Nominalna vrijednost tih ugovora je golema – iznosi čak 26 tisuća milijardi funti. Bez usklađivanja zakonskog okvira EU i Velike Britanije, što se još nije dogodilo, oni bi se teško mogli provoditi, što bi dovelo do financijske nestabilnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije