Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno ljeto

‘Bajsove patrole’ u lovu na zimmer frei s lažnim rođacima i prijateljima

inspekcija
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
30.06.2010.
u 19:30

Sada će se kao dokaz uzimati i oglas na internetu, a za pečaćenje vikendice više ne treba prisutnost vlasnika.

Čistom bezobraštinom proglasio je danas ministar Bajs raširenu pojavu da se na Jadranu kreditima kupuju apartmani, iznajmljuju na crno i tom nelegalnom zaradom onda otplaćuju.

To se, objavio je ministar turizma, pojačan autoritetom glavnog državnog inspektora, više neće tolerirati. Bajs nije prvi ministar koji je najavio rat sivoj ekonomiji u turizmu, ali prvi se pobrinuo za veće ovlasti inspektorima kojima su dosad ruke bile vezane pred iznajmljivačima kod kojih se svakog tjedna smjenjuju deseci tobožnjih prijatelja i rođaka iz Češke, Finske, Mađarske i ostatka svijeta.

Kazne i 50.000 kuna
Izmjenama dvaju zakona, koji su u hitnoj saborskoj proceduri, inspektori će za koji dan dobiti ovlasti da zakucaju i na njihova vrata, a odsutnost vlasnika kuće ili stana za odmor više neće biti prepreka za inspekcijski očevid pa ni za pečaćenje objekta.

Isto tako, zahvaljujući Bajsovoj odlučnosti i izmjeni turističkih zakona, inspektorima će za sankcioniranje nelegalnog iznajmljivača dostajati i samo jedan internetski oglas, letak i sl. kojim netko reklamira svoj apartman, sobu, kuću.

Inspektori su prošli i dodatnu obuku kako bi lakše ušli u trag crnom online zimmer freiju. Kazna za nelegalnog iznajmljivača je, inače, od pet do 15 tisuća kuna, a za drznike koji se još i reklamiraju može narasti do 50.000 kuna.

– Većina prekršitelja su stranci – kazao je glavni državni inspektor Krunoslav Kovačević i najavio da će njegovi inspektori i ove sezone kao lani odraditi oko 45.000 nadzora, zapečatiti između 1500 i 2000 objekata te biznisu koji će zavrtjeti protupravno stečenih 20-ak milijuna kuna naplatiti 12 milijuna kazni.

Stranih vikendica 70.000
Hrvati su, inače, vlasnici nešto više od 180.000 vikendica i stanova za odmor, a stranci su u posljednjih desetak godina, kako se procjenjuje, u Hrvatskoj postali vlasnici oko 70.000 kuća i zemljišta. Većina kuća, stanova i apartmana za odmor je, naravno, na jadranskoj obali, a pod povećalom će biti kako nelegalni rad u turizmu, tako i oni koji na crno zapošljavaju radnike.

– Idemo na sve koji nelegalno zarađuju, od iznajmljivača, vodiča pa nadalje. Sedamstotinjak inspektora već je na terenu. Tolerancija sive ekonomije u turizmu bit će nulta. I jedan posto sive ekonomije je previše – tvrdi Bajs i opovrgava da ofenzivno češljanje rada u turizmu ima veze s proračunskim rupama.

Komentara 192

Avatar Aristarh
Aristarh
16:45 01.07.2010.

Bit če ljetos skakanja oko vikendica. Tko ne skače taj Slovenac nije, he heeee. ........ Tko ne pjeva Dalmatinac nije.

Avatar Aristarh
Aristarh
16:48 01.07.2010.

Slovenci su mislili dok su nas lopovski blokirali da će to samo tek tako proči. E neće to samo tek tako proči dragi naši susjedi. Ima da vass udavimo ljubeći vas.

OB
-obrisani-
14:55 01.07.2010.

Vidim da nitko u stvari nije skužio čemu služe Bajsove \"patrole\", hehe Jeste čuli za promjenu poreznog zakona? E upravo to - treba im popis koga će odrati kad se zakon promjeni - dok naravno njihov Nadan \"sunce mamino\" Vidošević, ima svoju viletinu registriranu kao , pazi sad, \"planinarski dom\" e sve u cilju izbjegavanja poreza.... Jel sad jasnije čemu Bajsićeve patrolice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije