Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze porasle: Euro pao, a cijena nafte skočila

Euro novac
Foto: DPA/PIXSELL
24.07.2019.
u 07:39

Azijske ulagače ohrabrila je vijest da bi idućega tjedna Robert Lighthizer, trgovinski predstavnik SAD-a, trebao otputovati u Šangaj na nastavak trgovinskih pregovora.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, dok je tečaj eura prema dolaru skliznuo na najnižu razinu u dva mjeseca jer se očekuje popuštanje monetarne politike ECB-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrila je vijest da bi idućega tjedna Robert Lighthizer, trgovinski predstavnik SAD-a, trebao otputovati u Šangaj na nastavak trgovinskih pregovora.

Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je da je nastavak pregovora dobar znak i da očekuje kako će Peking uskoro početi kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

To je potaknulo nadu ulagača da bi dugotrajni trgovinski spor između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava uskoro mogao biti riješen.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su se S&P 500 i Nasdaq indeks primaknuli na samo 0,5 posto od svojih rekordnih razina dosegnutih ranije ovog mjeseca.

To se ponajviše zahvaljuje dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih gotovo 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarade.

Zbog toga su analitičari povećali procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti oko 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok su na početku sezone objava izvješća očekivali pad zarada za 0,2 posto.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će krajem srpnja američka središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Ovoga bi, pak, tjedna kamate mogla smanjiti Europska središnja banka kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi čelnici ECB-a na sjednici u četvrtak mogli smanjiti cijenu novca za 0,10 postotnih bodova.

A ako ECB na ovoj sjednici i ne smanji kamate, ulagači vjeruju da će barem najaviti nove poticajne mjere.

Euro pod pritiskom

Zbog toga je, pak, na valutnim tržištima euro pod pritiskom, pa je njegova cijena skliznula na 1,1143 dolara, najnižu razinu od kraja svibnja, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1195 dolara.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je tečaj dolara porastao s jučerašnjih 108,05 na 108,30 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,75 bodova, najviše razine u pet tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,38 bodova.

Cijene su nafte, pak, porasle jer su sinoć objavljeni podaci pokazali da su zalihe u SAD-u prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 18 centi, na 64,00 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 24 centa, na 57,00 dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije