Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze pale, dolar oslabio

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
02.11.2015.
u 08:42

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali novi slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,2 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru porasli su, pak, oko 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto.

Prema izvješću kineskih vlasti, PMI indeks proizvodne aktivnosti ostao je u listopadu na 49,8 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti treći mjesec zaredom, dok su analitičari očekivali uspon tog indeksa iznad 50 bodova, granice koja odvaja jačanje i slabljenje aktivnosti.

Prema izvješću tvrtke Markit, kineski PMI indeks, koji se odnosi na mala i srednje velika poduzeća, porastao je, pak, u listopadu sa 47,2 na 48,3 boda, no i dalje je, osmi mjesec zaredom, ispod razine od 50 bodova.

Kineske su vlasti nizom poticajnih mjera posljednjih mjeseci pokušale preokrenuti trend usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, no te mjere zasad nisu dale željene rezultate.

To loše utječe i na druga gospodarstva u regiji, pa je objavljeno kako je izvoz Južne Koreje u listopadu zabilježio najveći pad u šest godina, zbog pada isporuka u Kinu, SAD i Europu.

Među rijetkim pozitivnim pokazateljima, jutros je objavljeno da je Markitov PMI indeks aktivnosti u Japanu skočio na najvišu razinu u godinu dana, na 52,4 boda.

Unatoč tome, japansko je gospodarstvo i dalje suočeno s rizikom od recesije, a kako se čini da tamošnja središnja banka neće u idućih nekoliko mjeseci uvesti dodatne poticajne mjere, na Tokijskoj su burzi cijene dionica jutros pale.

"Zabrinutosti u vezi globalnog gospodarstva navele su ulagače na povlačenje zarade s tržišta nakon rasta cijena dionica prošloga tjedna", kaže Hikaru Sato, tehnički analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je američka središnja banka Fed prošloga tjedna poručila da bi u prosincu mogla povećati ključne kamatne stope, što baš i ne ide u prilog tržištima kapitala.

Unatoč mogućem povećanju kamata u SAD-u, na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio prema japanskom jenu jer je zbog nesigurnosti na azijskim burzama splasnula sklonost ulagače prema riziku. Stoga su utočište za svoj kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Jutros se tečaj američke valute prema japanskoj kreće oko 120,30 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 120,60 jena.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla s 1,1005 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,1035 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, premda je u petak objavljeno da je dodatno smanjen broj bušotina u SAD-u. Američka proizvodnja može se smanjivati, no ponuda na globalnom tržištu i proizvodnja i dalje rastu, što pritišće tržišta 'crnog zlata', kažu analitičari.

Zbog toga je jutros cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,5 posto, na 46,35 dolara.

>> Što se događa sa američkim dolarom?

>> MMF upozorava: Saudijskoj Arabiji zbog cijene nafte prijeti – bankrot!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije