Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova politika investiranja

AZ uložio 20 milijuna kuna u Garden Brewery

Član Uprave AZ mirovinskog fonda Mario Staroselčić, predsjednik Nadzornog odbora The Garden Brewery Tomislav Alpeza, predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda Kristijan Buk, predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
10.10.2019.
u 08:53

Mirovinski fondovi za prvo ulaganje u manji biznis izabrao craft pivovaru, a s Valamarom nastavlja plasman u Imperial Rivieru

AZ mirovinski fondovi dokapitalizirat će jednu od vodećih craft pivovara, The Garden Brewery s 20 milijuna kuna čime će steći udio od 49,50 posto. S ovom dokapitalizacijom povezano je i preuzimanje 51 posto jedinog domaćeg lanca burgera Submarine. Dvije će tvrtke od sada djelovati kao holding, ali The Garden Brewery i Submarine ostaju neovisni i samostalni brendovi.

Prva je to investicija mirovinskih fondova u manju domaću tvrtku, a u AZ-u su istaknuli da je riječ o kompaniji s odličnom bilancom i velikim potencijalom za širenje. Mirovinskim fondovima koji u ovom trenutku imaju oko 109 milijardi kuna neto imovine na raspolaganju je više od 30 milijardi kuna za ulaganje u gospodarstvo, ali kao konzervativni investitori teško pronalaze mete.

Na burzu za pola godine

AZ ima najveći udio na tržištu i njegovi fondovi imaju imovinu od 41,6 milijardu kuna od kojih je oko 5,7 milijardi kuna plasirano u hrvatske velike tvrtke.

– Ovime smo pokazali da smo posvećeni razvoju hrvatskog gospodarstva ne samo kada se radi o velikim kompanijama, već i kada je riječ o malo poduzetništvu – rekao je Kristijan Buk, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova.

The Garden Brewery, na zagrebačkom Žitnjaku, pivovara je koja na tržištu funkcionira više od tri godine, a godišnju proizvodi 7000 hektolitara piva od čega 30 posto izvozi i na neka zahtjevnija tržišta poput Velike Britanije ili Njemačke. Pivovara je dobila nagradu za najbolju europsku pivovaru najvećeg pivskog kluba, britanskog Beer 52.

– Investicijom krećemo u ambiciozne planove za širenje proizvodnje i rast poslovanja. Nemamo dugova ni kredita. Planovi su proširenje kapaciteta čime bismo poboljšali rast i otvorili nova tržišta – izjavio je Tomislav Alpeza, predsjednik Nadzornog odbora The Garden Brewery.

Kompanija ima oko 45 milijuna kuna prihoda od prodaje piva i festivalskog portfelja koji im služi i za plasman piva. Ipak ne žele se ograničiti isključivo na samo pivo već sebe vide kao potencijalnu platformu za craft proizvode iz Hrvatske. U sljedećih pola godine namjeravaju svoje dionice uvrstiti i na Zagrebačku burzu.

Dobar posao s Valamarom

AZ mirovinski fondovi predstavili su i nastavak plasmana u turistički brand Imperial Rivieru. Tvrtka nastala privatizacijom Imperial Raba i Hotela Makarska kreiran je novi hotelski lanac za kojeg se u Valamaru i AZ-u nadaju da će uskoro postati jedna od pet najvećih hotelskih kuća na domaćem tržištu.

Kompaniju će dokapitalizirati s 426 milijuna kuna pri čemu glavninu, odnosno 300 milijuna otpada na AZ mirovinske fondove.

Velike projekte za mirovinske fondove uglavnom može ponuditi samo država nastavkom privatizacije ili uključivanjem tih najvećih hrvatskih ulagača u infrastrukturne projekte, ali na tom području malo se toga događa.

Iako je ministar državne imovine, Mario Banožić nedavno najavio izlazak HEP-a na burzu s dionicama u mirovinskim fondovima koji zazivaju djelomičnu privatizaciju HEP-a kažu da je taj projekt još daleko od realizacije. Predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda Kristijan Buk je poput njegovih kolega iz drugih fondova i dalje zainteresiran za sudjelovanje u privatizaciji HEP-a, pa i Hrvatske pošte, koju su zazivali, ali od države osim načelnih razgovora nisu dobili konkretniji projekt.

Prinosi AZ-a su ove godine izvrsni pa je tako zarada fonda B, u kojem je više od 90 posto mirovinske štednje skočila na 7,5 posto, ali to uz politiku jeftinog novca neće biti moguće dugo održavati bez dobrih projekata jer prinosi od obveznica padaju. Stoga će novac biti ‘parkiran’ ili će biti prisiljeni ulagati ga izvan Hrvatske. 

VIDEO AZ mirovinski fondovi o ulaganjima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije