Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekretninski balon

Australske banke dižu kamate na štednju

18.06.2009., Zagreb - Mini naselje u ulici I Jordanovacki odvojak 15 koje gradi tvrtka POOR.  Photo: Patrik Macek/Vecernji list
Foto: Patrik Macek/Vecernji list
11.08.2016.
u 18:36

Regulator im je spustio referentnu kamatu kako bi pale kamate i krediti se lakše otplaćivali. A banke su odlučile privući novu štednju

Nakon što je australska središnja banka spustila referentnu kamatu za 25 postotnih bodova, na 1,5%, kao što to radi i Europska središnja banka kako bi potaknula gospodarski rast, australske su banke postupile potpuno suprotno onome što rade europske – podigle su kamatnu stopu na štednju na više od 3%!

I dok su u Europi rekordno niske, pa i negativne kamate na štednju, tri od četiri najveće australske banke; Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking Group i Westpac, ovisno o ročnosti, imaju kamatu od 3 do 3,2 posto.

Čak dvije trećine njihove imovine izloženo je u nekretninskom sektoru, a regulator je smanjenjem cijene novca i očekivanim spuštanjem kamata na kredite i iznosa rata kanio olakšati otplatu i spriječiti pucanje nekretninskog balona.

– Četiri najveće banke za australsku su ekonomiju, ne prevelike da bi propale, nego prevelike da bi se uopće razboljele – prokomentirao je Charles Littrell, glavni izvršni direktor APRA-e, tamošnjeg bankarskog regulatora.

Analitičari upozoravaju da je posrijedi panična reakcija; da, banke su spustile kamate kredita i rate, ali isti dan povećale i kamate na depozite kako bi, u situaciji kad im kreditori na globalnom tržištu zbog velike izloženosti ne budu voljni posuđivati novac, osigurali dovoljno kapitala za kreditiranje iz domaće štednje. I to onog koji se ne može povući tako brzo. 

>> Amerikanci preuzeli uspješni osječki startup Farmeron

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije