Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzlet

Apple na krilima novog iPhonea digao indekse američke burze

'WORLD RIGHTS NO USA, FRANCE, AUSTRALIA.   Chinese women walk past Apple\'s flagship store in Beijing, China 04/08/2012  Apple released its newest iPad in China after settling a lawsuit over ownership
'UPI/BIGPICTURESPHOTO.COM/BigPict'
18.08.2012.
u 21:52

Cijena tvrtke skočila je u petak na rekordnih 607 milijardi dolara. Analitičari ocjenjuju da je rast posljedica najave novog iPhone 5, čije se predstavljanje očekuje 12. rujna, a navodno će na tržište izaći novo i manje iPad Mini računalo

Dioničari informatičke kompanije Apple nakon vrlo turbulentne godine mogu zadovoljno trljati rukama jer je dionica kompanije probila rekordnu vrijednost. Na američkim burzama u petak Apple je postigao zadnju cijenu od 648,11 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije narasla na 607,5 milijardi dolara.

Novi iPhone 5

Analitičari pretpostavljaju da je razlog za takav uzlet najavljeno predstavljanje novog modela iPhone 5, koje se očekuje 12. rujna. U setu novih proizvoda trebalo bi se naći i iPad Mini tablet računalo. Sve su jače glasine i da Apple priprema nove proizvode među kojima i 3D mape i da će izbaciti Google Maps iz svog operativnog sustava za nadolazeći iOS 6. Riječ je o tehnologiji švedske tvrtke C3, a tehnologija koristi složenu obradu slika za razvoj 3D mape te precizno izračunava teren i zgrade koristeći slike iz zraka. Apple je objavio loše podatke trećeg kvartala pa je taj oporavak bio potreban tvrtki. Naime, prodaja uređaja pala je upravo zbog očekivanja novog pametnog telefona, koji bi, prema najavama iz tvrtke, morao imati znatno veći ekran od njegova prethodnika.

Inače, tvrtka je tako visoku vrijednost zabilježila i u travnju, kada je dionica postigla rekord od 644 dolara. Apple je u petak povukao i burzovne indekse u zrak i time zatvorio usta kritičarima informatičkog sektora, koji su u padu vrijednosti Applea u posljednja tri mjeseca te Facebooka u posljednjim danima pročitali sigurnu potvrdu ispuhavanja balona. I dok Apple raste, Facebook je u tri mjeseca izgubio 40 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Dio analitičara strahuje da je ovo tek kratki oporavak Applea, a kao prijetnju stabilnom oporavku vrijednosti tvrtke vide tužbe sa Samsungom i ograničenja koja su njome postavljena. Objema kompanijama prijete velike kazne ili zabrana plasmana proizvoda.

Zanimljivo, u posljednjih nekoliko godina nijedna kompanija nije uspjela zadržati vrijednost iznad 500 milijardi dolara. Hoće li to Appleu uspjeti?

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
10:18 19.08.2012.

samo hrvatski ekonomski stručn jaci smatraju da nacrti i tehnologije ne vrijede ništa i ništa e ne isplati proizvoditi....je li tako "ekonomski stručnjaci"? kreativnost čak umrlog steve jobsa vrijedi, a u HR ne vrijedi nikakva kreativnost....pa udrite po narodnjacima ii po "zvucima tamburice"

SM
siki_miki
12:06 19.08.2012.

Kad pukne taj Apple balon, npr. ako iphone5 ne ispuni ocekivanja, dionicari ce plakati. Tko god da je kupio njihove dionice prije, sad je vrijeme za rjesavanje precijenjenog papira. Uz to Android raste po trzisnom udjelu mnogo brze, jedino jos Apple zaraduje vise jer nabijaju cijenu. No pitanje je do kojeg trenutka ce to biti privlacno kupcima (s takvim cijenama), jer su po tehnologiji (prije svega softveru) u potpunosti sustignuti u zadnjih godinu dana. Uz to i carrier-i se polako okrecu alternativama jer zapravo oni pokrivaju te povecane cijene, pa ce Apple prije ili kasnije morati ili ponuditi povoljnije uvjete ili racunati sa manjom prodajom.

Avatar superhik74
superhik74
21:19 19.08.2012.

Kojeg novog iPhona? Nepostojeceg telefona za kojeg se ne zna niti kako izgleda niti koje su mu karakteristike, niti kada ce biti predstavljen. Jos jedan pokazatelj kako "burza" (ne)funkcionira. Ako se nista ne zna o proizvodu, kao se zna daa ce biti "dobar proizvod"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije