Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Vladi

Apel udruženja stranih ulagača: Rasteretite porezno opterećenje na rad

Dogus Grupa
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
25.10.2016.
u 21:58

Predsjednik udruženja Mladen Fogec kaže da ne treba čekati 100 dana, nego u tjedan do mjesec Vlada mora krenuti s reformama

Udruženje stranih ulagača predstavilo je četvrto izdanje Bijele knjige u kojoj iznosi glavne prepreke ulagačima i preporuke Vladi kako poslovanje poboljšati.

Iako se najveći dio zahtjeva ponavlja godinama, ove godine ohrabrenje daju najave nove Vlade jer se velik dio mjera odnosi na bolju poslovnu klimu.

Financiranje općina i gradova

– Najava Vladina programa podudara se s našim nalazima i preporukama. No smatramo da Vlada ne treba čekati 100 dana, nego u tjedan do mjesec krenuti s reformama. Pozdravljamo poreznu reformu, a potrebno je riješiti i dugotrajne sudske procese, povećati equity kapital u financiranju... – rekao je predsjednik udruženja i predsjednik uprave Siemensa Mladen Fogec.

– Prvi korak u korekciji izravnih poreza smo napravili pa će porez na dohodak omogućiti rasterećenje zaposlenicima i tvrtkama. No vodili smo sveobuhvatnu reformu pa smo vodili računa i o financiranju lokalne samouprave – rekao je zamjenik ministra financija Saša Drezgić.

Autor Bijele knjige Hrvoje Stojić rekao je kako je jedna od mjera za poboljšanje pravne sigurnosti regulacija odvjetničkih naknada u cilju skraćivanja sudskih procesa. Guverner HNB-a Boris Vujčić dodao je i probleme obrazovanja, nerazvijenog tržišta kapitala, regulacije tržišta proizvoda..., ali i istaknuo kako smo prethodnih godina, za razliku od zemalja u regiji, podbacili u ulaganjima u industriju. Upravo su pravna nesigurnost, porezi, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, radno zakonodavstvo i pristup financijskim sredstvima izdvojeni kao najveći problemi koji koče ulagače.

Stoga je Udruženje stranih ulagača dalo i 66 preporuka kojima bi se te prepreke smanjile. Najveći dio odnosi se na promjene u poreznoj politici i pravosuđu, a ove godine dodano je i rješenje vezano za pristup financijskim sredstvima s obzirom na sve veći udjel loših kredita. Pa tako kažu da, iako novi stečajni zakon skraćuje procedure prijave, važne promjene kojim bi se ubrzalo rješavanje loših kredita još uvijek je u tijeku, poput ubrzavanja poreznog odbitka za otpis loših kredita te povećanje nadoknadivosti nenaplaćenih potraživanja.

Prema fleksibilnosti

Bitnim smatraju i nastavak unutarnje devalvacije, upravo kroz poreznu reformu i rezanje parafiskalnih nameta. Zaokret treba napraviti i u slučaju fleksibilnosti tržišta rada, proizvoda i usluga, kažu, te financiranju malih i srednjih tvrtki kroz nebankovne instrumente. Kapital izravnih stranih ulaganja čini gotovo trećinu ukupnog kapitala društava u Hrvatskoj, udjel njihova izvoza gotovo je 40 posto, a na njih otpada i četvrtina investicija.    

>>Strani investitori traže da Vlada ukloni šest prepreka ulaganjima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije