Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo vodstvo

Ante Žigman vladin izbor za šefa Hanfe

Ante Žigman
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
23.01.2018.
u 22:55

Novo vodstvo Hanfe trudit će se potaknuti tržište kapitala i olakšati razvoj industrije i ulaganja, ali će i jače regulirati industriju kako bi se spriječile negativne posljedice na gospodarstvo.

Hanfa, regulator financijske industrije, dobit će novo vodstvo. Vlada će za novog predsjednika Upravnog vijeća Hanfe predložiti iskusnog financijaša Antu Žigmana. Prijedlog Vlade mora potvrditi i Sabor ali uz raspored snaga u parlamentu njegovo je imenovanje gotova stvar.

Novo vodstvo Hanfe trudit će se potaknuti tržište kapitala i olakšati razvoj industrije i ulaganja, ali će i jače regulirati industriju kako bi
se spriječile negativne posljedice na gospodarstvo. Cilj će biti u skladu s normama i u okvirima europske prakse pročistiti novi Zakon o tržištu kapitala kako se normiranja ne bi zaustavile aktivnosti prijeko potrebne hrvatskoj ekonomiji. Nije nepoznato da je većina hrvatskih tvrtki potkapitalizirana što bi svježi pristup Hanfe, kakav se najavljuje, mogao umanjiti. S druge strane novi proizvodi poput kriptovaluta od kojih je najpoznatiji Bitcoin, unatoč dosadašnjim relativno neprimjerenim upozorenjima Hanfe nametnuli su se jakim marketinškim kampanjama slabo financijski obrazovanim građanima pa je u tom području potrebna jača regulacija, na tragu inicijativa Europskoj uniji.

Žigman je dobar izbor jer ima potrebno znanje, ali i kreativnost te iskustvo. U financijskoj je svijetu prepoznatljiv, a u javnosti najpoznatiji po funkciji savjetnika guvernera Hrvatske narodne banke. Inače od 2008. do 2011. bio je član Uprave Partner banke, a mandat ranije odnosno od 2004. radio je u Ministarstvu financija prvo kao savjetnik za makroekonomske analize i planiranje, a potom kao državni tajnik.  U karijeri je bio glavni ekonomist Raiffeisen banke, a karijeru je počeo razvijati u HNB-a.

Ključne riječi

Komentara 2

SS
sokac sa drave
12:02 24.01.2018.

Blago nama evovamga opet nas Ante em je domoljub a kune se da voli Hrvatsku.

Avatar maxist
maxist
18:17 24.01.2018.

K a d a r je to ......pretplatnik na sva rukovodeća mjesta......a iz oka ..poštenje viri..!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije