Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I još 12 država

EK preporučila detaljnu analizu Hrvatske zbog makroekonomske neravnoteže

Europska komisija
Foto: Getty Images
17.12.2019.
u 17:52

U veljači ove godine komisija je potvrdila da Hrvatska više nema prekomjerne makroekonomske neravnoteže nego samo makroekonomske neravnoteže

Europska komisija danas je preporučila da se sljedeće godine provede detaljna analiza radi procjene mogućih makroekonomskih neravnoteža u 13 zemalja članica, među kojima je i Hrvatska.

Komisija je nakon sastanka u Strasbourgu objavila Godišnji pregled rasta u EU-u te izvješća o mehanizmu upozoravanja i o uspješnosti jedinstvenog tržišta.  

Objavljivanjem tih dokumenta započinje novi ciklus Europskog semestra, mehanizma za koordinaciju ekonomskih politika unutar Unije. Izvješće o uspješnosti jedinstvenog tržišta prvi je put uključeno u ciklus Europskog semestra.

U izvješću o mehanizmu upozoravanja (IMU), koje služi kao sredstvo za otkrivanje makroekonomskih neravnoteža, kaže se da će 13 država članica biti predmetom detaljnog preispitivanja i u 2020. godini.

Riječ je i istim zemljama koje su bile obuhvaćene i prošle godine: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Grčka, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska.

U veljači ove godine komisija je potvrdila da Hrvatska više nema prekomjerne makroekonomske neravnoteže nego samo makroekonomske neravnoteže.

Komisija će rezultate analize predstaviti u okviru izvješća po državama članicama u veljači ili ožujku 2020.

Tada će ocijeniti treba li pokretati korektivni mehanizam za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a na temelju ocjene je li reformski program vlade dovoljno ambiciozan za ispravljanje neravnoteža. 

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
18:53 17.12.2019.

He, he, reformski program vlade... Kako ocijeniti nešto na temelju nečega što nema ili ako slučajno ima, onda se toga nećemo držati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije