Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrdoljakovi kvadrati

Analitičari: Država kupnjom stanova pogoduje bankama

'28.06.2012., Koprivnica - Otvoranje druge sparne zgrade i podjela kljuceva vlasnicima stanova.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
16.07.2012.
u 21:00

Činjenica da banke imaju tisuće neprodanih stanova s kojima ne znaju što će, a odbijaju spustiti cijene, baca sjenu na ideju

Država više neće odobravati dodatne subvencije za kupnju novog stana, ali i dalje će ostati aktivna na tržištu nekretnina. Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak najavio je da će od 2013. otkupiti tri tisuće gotovih stanova i ponuditi ih u najam stanovništvu koje nije kreditno sposobno.

Plan za stan

Plan je da se do kraja 2015. otkupljuje tisuću stanova godišnje i iznajmljuje za 3,6 eura po metru kvadratnom. Najam stana od 50 kvadrata bio bi 180 eura, odnosno 1350 kuna mjesečno. Cijena najma bila bi ista za sve stanove, neovisno o lokaciji i gradu, a tek će se na jesen znati drugi detalji, od toga u kojim će gradovima država kupovati gotove stanove, po kojoj cijeni i po kojim će ih kriterijima iznajmljivati. Razmišlja se i o naknadnom otkupu, no uplaćena najamnina uračunala bi se u prodajnu cijenu stana. Kreditno sposobni građani moći će odmah kupiti stan kreditom POS-a, o čemu će se na jesen znati više detalja.

Ministar Vrdoljak ističe da će se država upustiti u biznis s najmom stanova kako bi sredila crnu zonu podstanarstva, no stručnjaci u tom području procjenjuju da iza svega stoji još jedno pogodovanje bankama, koje u jednom dijelu može ići naruku kupcima, ali motivi su daleko od socijalnih.

– Kada ne bih znao da banke imaju tisuće neprodanih stanova s kojima ne znaju što će, a tvrdoglavo odbijaju spustiti cijene, tada bih pozitivno reagirao na najam. Međutim, navedeni plan u trenutačnoj situaciji me zabrinjava jer nisam siguran odakle državi novac za tolike stanove s obzirom na to da se svuda najavljuju rezovi i štednja – ističe dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta Zagreb te dodaje da prijedlog otvara jako puno dilema.

– Zašto bi država kupila stanove koje nitko neće, možda joj je jeftinije sagraditi nove na nekom državnom neiskorištenom zemljištu? S druge strane, ako bi banke prodale stanove ispod cijene državi, zašto ih onda ne prodaju građanima ispod cijene? Osim ako se možda ne radi o nekom popustu od približno 20% po kojem ih ne mogu prodati na tržištu jer ne vrijede toliko – kaže Tica.

– Ideja otkupa i najma stanova nije loša, ali jedina pravedna cijena po kojoj bi se sad već stari i nekvalitetni stanovi smjeli otkupljivati jest cijena gradnje, ne veća od 600 do 700 eura po kvadratu. Nitko u tom poslu ne bi smio zaraditi ni lipe, ni banke ni izvođači – dodaje Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta uvjeren je da država ulazi u najam stanova pod pritiskom \"banaka i drugih špekulanata koji hoće utopiti neprodane stanove po nerealnim cijenama\".

Neka radije vrate olakšice

– Kad bi Vlada doista iskreno htjela pomoći kupcima stanova, onda bi odmah vratila porezne olakšice za kupnju stana koje je ukinula Jadranka Kosor. Obitelji koje žive u stanovima kupljenim na kredit u velikim su nevoljama jer se gube poslovi i prihodi, a rate kredita rastu. Nema članice EU koja nije donijela neku mjeru da pomogne kućanstvima koja su se zadužila za stan. Kod nas se pomaže špekulantima – kaže Bežovan.

Komentara 196

AM
amato
21:02 16.07.2012.

To mi izgleda kao neki spin. Jer otkuda državi sada novac. Ili se misli zadužiti da spasi koga. Hebe lud zbunjenog.

BO
boston
21:05 16.07.2012.

Prvo je drzava prodavala drustvenu imovinu u bescjenje, kao npr. stanove nosiocima stanarskog prava, a sad ce ih kupovati. Cijim novcem? Pa drustvenim, iz poreza i prireza. Bit ce i tu smicalica, i bogacenja ljudi u partiji...

OB
-obrisani-
21:39 16.07.2012.

to im je niki masonerijski lihvar naredio izvana inače neće dobit kredu da si plate glasačku mašineriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije