Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanje

Amerikanci s tri telekoma kreću u bitku 
s Kinom za 5G

John Legere, osebujni CEO T-Mobilea vodit će, ostvare li se planovi, i novu kompaniju i usprotiviti se kineskoj dominaciji
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
02.05.2018.
u 10:03

Sprint je pristao da ga T-Mobile kupi za 26,5 milijardi dolara

T-Mobile i Sprint, američki telekomi, konačno su dogovorili spajanje, odnosno Sprint je pristao da ga T-Mobile kupi u dioničkoj vrijednosti od 26,5 milijardi dolara, dok bi spojena kompanija trebala vrijediti 146 milijardi dolara. Ostvari li se ovaj posao točnije odobri li ga regulator, na američkom tržištu postojat će tek tri telekoma Verizon, AT&T i novi T-Mobile. Spojene telekome, koji su posljednja dva na ljestvici, vodio bi i dalje John Legere, osebujni čelnik T-Mobilea koji je putem Twittera prvi i objavio vijest o postignutom dogovoru ove dvije korporacije.

Ujedinio ih vanjski neprijatelj

T-Mobile, u vlasništvu Deutsche Telekoma (koji u svom sastavu ima Hrvatski telekom), i Sprint, u vlasništvu Softbanka već su dva put pokušali zajedno. Prvi put 2014. kada je Sprint htio kupiti T-Mobile bilo je neuspješno zbog regulatora u Obaminoj administraciji, dok je lanjski pokušaj propao zbog toga što se nisu mogli dogovoriti oko vodstva nove kompanije. Sada su, navodno sve riješili, većinski paket od 42 posto ima T-Mobile odnosno DT, Softbank 27 posto, a ostatak od 31 posto je javna dionica. Proces spajanja bio bi okončan tek za godinu dana i to bude li sve teklo prema planu. A “sitnica” koja bi ih mogla omesti opet je regulator, točnije ministarstvu pravosuđa ali i FCC-a (Federal Communications Commission).

Analitičari su u ovom slučaju iznimno podijeljeni jer tvrde, nije bez razloga četiri telekoma. Za kompetitivno tržišno natjecanje u kojem potrošači imaju koristi potrebna su sva četvorica, smatraju neki, te se ne žele izjašnjavati o izgledima, a i burze je odreagirala laganim padom cijena dionica. Drugi pak, laganu prednost ovaj put daju odobrenju spajanja. Zašto? Jer postoji novi razlog – “vanjski” neprijatelj Kina. Upravo u tom smjeru John Legere, CEO T-Mobilea uz pomoć Marcela Claurea, CEO Sprinta, počeo je svoju turneju lobiranja. Odmah po objavi dogovora Legere, najveći američki prodavač, kako ga nazivaju američki mediji, kazao je da će potrošači profitirati spajanjem, dok je najvažnije to da će novom kompanijom Amerikanci preuzeti primat Azije u usvajanju novih tehnologija ovoga puta mreže nove generacije, popularni 5G.

A gdje je Europa

– Usluga će biti više, cijene će padati, brzine će rasti. Ako ste prije voljeli konkurenciju među telekomima sada ćete je voljeti još više – naglašava J. Legere, u izjavama za američke medije te ističe – Kina pobjeđuje Sjedinjene Države u domeni 5G-a, no nova kompanija to može promijeniti. Krenuo je novi ciklus inovacija i to u 5G-u. Zaostajemo. Ne možemo dopustiti da Kina bude ispred nas.

I da, Kina je preuzela tehnološko vodstvo, ističu to svjetski vodeći poznavatelji i analitičari. Upravo na tu kartu nacionalizma igra Legere tražeći odobrenje regulatora spajanje tvrtki.

A gdje je Europa. Dok Amerikanci pokušavaju imati tri telekoma, EU ih ima dvjestotinjak, tehnološki zaostaje i za Kinom i SAD-om unatoč jasnom opredjeljenju da zajedničkim snagama i jedinstvenim digitalnim tržištem tomu doskoči.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

John Legere, osebujni CEO T-Mobilea vodit će, ostvare li se planovi, i novu kompaniju i usprotiviti se kineskoj dominaciji
1/10
Ključne riječi

Komentara 2

DR
Drks
10:36 02.05.2018.

T-Mobile nije americki telekom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije