Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postupni oporavak

Amerika ostala bez 20 tisuća radnih mjesta u siječnju

Barack Obama
Reuters
06.02.2010.
u 09:06

Iako su poslodavci ukupno izrezali više radnih mjesta nego što su ih stvorili, bilo je nekih sektora koji su poslovali dobro. Primjerice, u proizvodnji je u siječnju otvoreno 11 tisuća novih radnih mjesta

Američka stopa nezaposlenosti neočekivano je pala u siječnju, na najnižu razinu u posljednjih pet mjeseci. U siječnju je stopa iznosila 9,7 posto, dok je u prosincu iznosila deset posto. U isto vrijeme, američki su poslodavci ukinuli 20 tisuća radnih mjesta u siječnju, što nitko nije očekivao. Većina analitičara predviđala je da će početkom ove godine gospodarstva otvarati nova radna mjesta.

Od početka recesije u prosincu 2007. godine posao je izgubilo ukupno 8,4 milijuna građana SAD-a.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da će stvaranje novih radnih mjesta biti njegov glavni prioritet za 2010. Gubitak poslova prošli mjesec je bio najniži od kad je počela recesija u Americi.

"Iako je nezaposlenost i dalje ozbiljan problem, izvještaj o stanju zaposlenosti sadrži znakove postupnog izlječenja tržišta rada", rekla je ekonomska savjetnica Bijele kuće Christina Romer.

Gubitak 20 tisuća radnih mjesta u siječnju uspoređuju s 779.000 gubitaka za isti mjesec prošle godine, što pokazuje oporavak.  Analitičari su očekivali rast stope nezaposlenosti na 10,1 posto prošlog mjeseca, te stvaranje pet tisuća novih radnih mjesta.

Iako su poslodavci ukupno izrezali više radnih mjesta nego što su ih stvorili, bilo je nekih sektora koji su poslovali dobro. Primjerice, u proizvodnji je u siječnju otvoreno 11 tisuća novih radnih mjesta, što je najbolji mjesec još od travnja 2009.

U međuvremenu, trgovci su stvorili 42.100 novih radnih mjesta, što je pak najviše od studenog 2007.

Očito proturječje između stopa nezaposlenosti pada, a rezanje radnih mjesta se u siječnju može objasniti činjenicom da statistike dolaze iz dva različita istraživanja. Podaci o stopi nezaposlenosti gledaju kućanstava, dok podaci o stvaranju novih radnih mjesta dolaze iz kompanija.

 

Komentara 7

WA
washington
18:44 07.02.2010.

Orhidej - zasto bi Amere zanimala Hrvatska? Nema nafte, nema love (Ameri racunaju u trilijunima dolara), HR je u globalnoj igri nitko i nista, pa bi zbog cega to trebala biti jako bitna Americi? Isto toliko amera zna naci Hrvatskuu na karti koliko i Hrvata zna naci Nauru.

OB
-obrisani-
09:50 06.02.2010.

Velika ideja na pamet mi pala Razbila mi glavu, zato sam budala Neoprezna noga na lud kamen stala Okliznuh se padoh, zato sam budala Moj najbolji drug je prodavao zjala Ja sam bio kupac, zato sam budala

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:05 06.02.2010.

Amerika amerika...Tamo da im novci rastu na drveću mi bi opet tu isto živjeli... Dosta gledanja briga u tuđem dvorištu, kada će se u hrvatskoj nešto promijeniti na bolje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije