Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugovi

Američki Agrokor – maloprodajni lanac Sears zatražio stečaj

Sears
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.10.2018.
u 09:12

Drastičan pad: potopili su ih online konkurencija i loše poslovne odluke, broj dućana prepolovio se u 4 godine, a dobit nije ostvarena od 2011.

Sears Holding, nekoć najveći trgovački lanac u Americi, nakon 125 godina odlazi u bankrot, pritisnut obvezama koje su dvostruko premašile vrijednost imovine. No, to još ne znači da će nestati s lica zemlje: jučer su stečajnom sudu u New Yorku podnijeli zahtjev za stečajem po modelu “Chapter 11” koji im omogućava da se reorganiziraju i s vremenom vrate dugove kreditorima. A dugova i kreditora je poprilično.

Tvrtka, uključujući matične kompanije Roebuck i Kmart Corp, nije poslovala pozitivno od 2011., a u trenutku podnošenja zahtjeva za stečaj prijavila je 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obveza. U analizama se kao glavni krivac za strmoglavi pad prihoda, koji su prije 25 godina bili pet puta veći nego danas i s 59 milijardi dolara pali na oko 14, spominje neprilagođavanje masovnoj migraciji na online trgovinu pa je očito da su imali i više nego zamjetan problem s menadžmentom.

Eddie Lampert, čelnik kompanije i najveći dioničar, sad je odstupio s te pozicije, no njegova je privatna tvrtka Lampert’s ESL Investments u pregovorima da kupi priličan broj dućana Searsa. Smrdi na skandal. Navodno im je plan reorganizirati poslovanje prema manjem broju profitabilnih dućana koji bi mogli ostati otvoreni uz 600 milijuna dolara novih kredita.

Dobar dio priče o njihovu usponu i padu zvuči poznato i “vuče” na epohalnu propast Agrokora. Izlistali su i popis najvećih vjerovnika, među kojima je na prvom mjestu mirovinski fond The Pension Benefit Guaranty, no jedino je iznos njihova potraživanja naznačen kao nepoznat. Vjerojatno su posrijedi mirovinske uplate za zaposlenike.

Oko 2,3 mlrd. dolara im iznosi neosigurani srednjoročni dug hedge fondu, a osim financijskih zaduženja, prilična su i potraživanja dobavljača, među kojima je najveći Whirlpool koji potražuje 23,4 milijuna dolara, a visoka su i dugovanja Frigidaireu i Daewoou. Sears Canada već je bankrotirao prije godinu dana i 12.000 ljudi ostalo je bez posla.

Sears je pokrenut 1880-ih, a bum su imali nakon Drugog svjetskog rata, na krilima rastuće srednje klase. U 80-ima šire poslovanje na financijsku industriju: bankarstvo, osiguranje, kreditne kartice i nekretnine, a imali su i radio stanicu te 1973. i najvišu zgradu na svijetu – Chicago’s Sears Tower.

Komentara 4

RO
rul.oflo
10:17 16.10.2018.

Kaj ne budu sad ameri zveknuli Lex Sears?

DU
Deleted user
09:33 16.10.2018.

Početak kraja maloprodajne industrije kakva je nakad bila. Prodaja preko interneta uzima sve veći dio kolača.

Avatar cro.adris
cro.adris
15:14 16.10.2018.

U SAD-u vlada pravi kapitalizam, a ne kao kod nas državni kapitalizam. Ovo je pouka našim vladama kako tržište odstranjuje oni koji neodrživo posluju i ostavljaju prostor uspješnima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije