Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje o poslovnoj klimi

Američka trgovinska komora navela tri najveća nedostatka i prednosti Hrvatske

Izvršna direktorica Američke trgovinske komore Andrea Doko Jelušić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
27.02.2020.
u 20:13

Odvagujući klimu u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama jugoistočne Europe navode minuse malog tržišta, visokih poreza i spore administracije. Najvećim prednostima vide članstvo u EU, turistički potencijal i geostrateški položaj zemlje

Dvije trećine tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, članica Američke trgovinske komore (AmCham), zadovoljno je prošlom godinom, a polovina svih ispitanih u velikom godišnjem istraživanju primijetila je pozitivne promjene poslovne klime u posljednjih pet godina. Druga strana medalje jest usporeba s regijom: čak polovica anketiranih smatra da je u Hrvatskoj poslovna klima lošija nego u susjednim zemljama, pokazuje treće istraživanje AmChama koji je anketirao više od 250 tvrtki u Hrvatskoj u kojima radi više od 88.000 zaposlenih.

Odvagujući klimu u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama jugoistočne Europe navode minuse malog tržišta, visokih poreza i spore administracije. Najvećim prednostima vide članstvo u EU, turistički potencijal i geostrateški položaj zemlje. Unatoč četiri kruga porezne reforme, u 2019. glavni ograničavajući faktor bio im je skup rad, potom manjak odgovarajuće radne snage te veliko porezno opterećenje.

Takvi rezultati iznenadili su i AmCham, baš zato jer je manjak radnika prošle godine naglo iskočio na prvo mjesto ljestvice problema, a otvaranjem susjednih tržišta rada (poput Austrije) njegovo rješenje nije na pomolu. Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić smatra da su se nakon šoka u 2018., poslodavci prošle godine uhvatili ukoštac s tim problemom, no zadržavanje radnika za njih dolazi uz previsoka davanja koje nameće država.

Konkurentniji s porezima

– Treba voditi računa da su i druge zemlje u okruženju radile na svojim uvjetima poslovanja. U Rumunjskoj i Bugarskoj rad se oporezuje s 10 posto, Češkoj s 20 i 23 posto, Slovačku 19 i 25 nakon određenog praga 25 posto, prilično su konkurentni u odnosu na Hrvatsku koja u ovom trenu ima dohodak oporezuje po početnoj stopi od 24 posto, odnosno 36 posto za iznose veće od 48.000 eura godišnje – ističe A. Doko Jelušić.

– Treba raditi na konkurentnosti i kontinuirano poboljšavati poslovno okruženje, ali pritom ne treba zaboraviti da to isto rade i drugi – kaže.

Godišnje ispitivanje pulsa AmChamovih članica u brojkama izgleda ovako: oko 67 posto ispitanih ostvarilo je dobre poslovne rezultate u 2019., a 55 posto je dodatno zapošljavalo. U ocjeni zadnjih pet godina prevladava pozitivno mišljenje jer 49 posto ispitanika vidi pozitivne pomake u poslovnom okruženju.

Administracija i pravosuđe

Dobre su i najave za budućnost, kaže Doko Jelušić,jer oko 80 posto kompanija planira daljnju ekspanziju u Hrvatskoj, a samo njih dva posto kontrakciju svojeg poslovanja. Dodatno zapošljavanje u iduće tri godine najavilo je čak 71 posto ispitanih, a u prosjeku će tražiti 20 ili više radnika. U međuvremenu, velik posao državu čeka na dva dobro poznata “bojna” polja – administraciji i pravosuđu.

Utjecaj spore državne administracije negativnim vidi 38 posto ispitanih tvrtki. Brojne kompanije koje se bore za dio tržišta u Hrvatskoj tome su se očito prilagodili jer ih 36 posto utjecaj administracije drži neutralnom na svoje aktivnosti. Pravosuđe je pak bez sumnje detektirano kao problem – četiri od deset tvrtki vidi ga negativnim ili značajno negativnim, a da je pravni sustav na njih imao pozitivnog efekta izjasnilo se tek dva posto tvrtki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije