Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEDOPUSTIV PRITISAK'

Aleksić: Ovo je samo pokušaj nastavka kriminalnog zločinačkog djelovanja banaka

Konferencija Gorana Aleksića o pokušaju pritiska RBA banke na hrvatske sudove
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.01.2020.
u 11:30

– Pitam se je li slučajno da je Vrhovni sud nakon tog oglasa pokrenuo ogledni postupak pitanja ništetnosti aneksa. Ta ništetnost aneksa ne problematizira se u tužbenim zahtjevima. Postoji 18 tisuća predmeta koji se tiču konvertiranih kredita, ali u njima se traži obeštećenje dužnika, ne pita se jesu li aneksi ništetni pa se pitam imali to kakve veze s ovim PR-om – poručio je saborski zastupnik Goran Aleksić

Saborski zastupnik (SNAGA) Goran Aleksić komentirao je danas oglas RBA koji je podigao mnogo bure u posljednja dva dana jer je protumačen kao pokušaj pritiska na sudove. Aleksić je poručio da je ovaj pokušaj samo "nastavak kriminalnog zločinačkog djelovanja takozvanih hrvatskih banaka".

– Pitam se je li slučajno da je Vrhovni sud nakon tog oglasa pokrenuo ogledni postupak pitanja ništetnosti aneksa. Ta ništetnost aneksa ne problematizira se u tužbenim zahtjevima. Postoji 18 tisuća predmeta koji se tiču konvertiranih kredita, ali u njima se traži obeštećenje dužnika, ne pita se jesu li aneksi ništetni pa se pitam imali to kakve veze s ovim PR-om. Dalje, javno povjerenje u rad sudova dio je vladavine prava i ono je ovim postupkom teško narušeno. Zanimljivo je i da su banke u međuvremenu angažirale profesore trgovačkog prava Petrovića i Jakšića koji pišu članke u korist banaka.

Unajmili su struku da pišu u njihovu korist, što je nemoralno. Pitam se ima li to lobiranje veze i s odlukom Vrhovnog suda u reviziji banaka o tome kako se pravni interes za tužbe zasniva na tome da nisu svi ljudi konvertirali kredite. I konačno, zadnja presuda Trgovačkog suda prema kojoj to što su nepoštena valutna klauzula i nepoštena kamata u kreditima ne znači da su ništetni cijeli ugovori o kreditima.

Pitam se ima li i to veze s lobiranjem banaka jer činjenica je da su CHF krediti ništetni jer je ništetna i valutna klauzula i kamata. I sud EU presudom je nedvojbeno rekao, ako je ništetna valutna klauzula, ništetan je i ugovor – kazao je Aleksić na današnjoj konferenciji za novinare Udruge Franak.

Konferencija je održana jer smatraju da je RBA oglas nedopustivi pokušaj pritiska na sudove, prije svega na Ustavni sud.

– Radi se o desetljeću nezakonitih ugovora, kamata, valute i kojekakvih drugih naknada. Radi se o gotovo 25 milijardi kuna štete koja je počinjena građanima. Smatram da bi sada institucije RH trebale biti najglasnije te da bi trebale pokazati hrabrost i odlučnost da uspostave pravnu državu. Ovo je nešto što nitko normalan u RH nije očekivao – istaknuo je Vlado Iljkić, aktivist UF-a.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
12:46 21.01.2020.

Krenite za podizanjem oročenih sredstva. Ovo je početak kraja i guljenja RBA banke u hr. Kraj igre, točka bez povratka. Podignite štedne uloge da nebi se ponovila ljubljanska banka.

RU
ruksak2
11:41 21.01.2020.

dobro da su se pojavile ovakve udruge, živi zid i slični da su malo prisilili bandu hdz koja radi za banke...

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:26 21.01.2020.

Index je otkio aferu a drugi mediji šute je uzmaju lovu od kamatara !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije