Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
609 milijuna kuna dobiti

Áldott: Ina ima zavidan rast u svim aktivnostima

Zoltan Aldott Direktor Ine izjavio je kako je aktualna vrijednost Inine imovine u Siriji minorna prema ulaganjima
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
28.07.2017.
u 08:42

Domaća proizvodnja sirove nafte stabilna je, dok domaća proizvodnja plina na kopnu raste 6 posto u odnosu na prvo polugodište 2016.

Neto dobit Ine bez jednokratnih stavki u prvih je šest mjeseci tekuće godine iznosila 609 milijuna kuna, što je najbolji rezultat domaće naftne kompanije od 2011., a višestruko bolji rezultat u odnosu na lanjski kada je iznosila tek 70 milijuna kuna. Raduje i porast prihoda u segmentu rafinerija i maloprodaje od čak 24 posto s obzirom na bojazan od gašenja sisačke rafinerije.


Ukupni prihodi od prodaje Ina Grupe dosegnuli su 8,41 milijardu kuna, što je 34 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a prvenstveno je posljedica viših prihoda od prodaje u djelatnosti istraživanja i proizvodnje i rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo. Prihodi tog segmenta poslovanja skočili su s pet milijardi kuna na 7,2 milijardu kuna.

Fokusirani na Rijeku

Ipak predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott istaknuo je da je rafinerija Sisak i u ovom periodu stvorila gubitak od gotovo 170 milijuna kuna.


– Rješenje za budućnost Siska može pronaći u zajedničkim strateškim naporima te razgovorima i pregovorima s Vladom kao i drugim dioničarima i lokalnim dionicima. Temeljni problem je što je tržište znatno manje nego prije desetak godina, imamo previše kapaciteta tako da naše poslovanje i investicije moramo fokusirati u jednu rafineriju koja može biti snažna u novom okruženju, odnosno na tržištu na kojem je potrošnja klasičnih fosilnih goriva sve manja – ustvrdio je Áldott i podsjetio da Ina već godinama priprema ulaganje u Rijeku.

Riječ je o planu modernizacije riječke rafinerije s oko 400 milijuna eura, kojim bi se trebala poboljšati struktura prodaje, uz rast proizvodnje za 35 do 40 posto. Kompanija je u fazi pripremnog projekta koji završava krajem ove godine, nakon čega slijedi faza odobrenja projekta. Povoljnije vanjsko okruženje uspjelo je nadoknaditi pad proizvodnje od četiri posto u djelatnosti Istraživanje i proizvodnja, što je rezultiralo porastom EBITDA od 26 posto u usporedbi s prvim polugodištem 2016.

Domaća proizvodnja sirove nafte stabilna je, dok domaća proizvodnja plina na kopnu raste 6 posto u odnosu na prvo polugodište 2016. Kapitalna ulaganja na koja je bitno utjecao drugačiji raspored ulaganja unutar poslovne godine, iznosila su 520 milijuna kuna. Intenzivna investicijska kampanja očekuje se u drugoj polovini ove godine.

Najniža zaduženost

– Prvo polugodište pokazalo je zavidan rast Ininih rezultata u svim aktivnostima – ocijenio je Áldott i istaknuo da je Ina na najnižoj razini zaduženosti zabilježenoj u posljednjem desetljeću. Omjer duga i kapitala iznosio je 15,3 posto dok je lani u istom razdoblju bio iznad 24,2 posto, a dug je u apsolutnim iznosima smanjen s 3,37 milijardi kuna na nešto više od dvije milijarde kuna.


– Taj bi povoljan trenutak trebao Ini osigurati sposobnost financiranja svih strateških projekata u nadolazećem razdoblju – kazao je Áldott i najavio daljnje jačanje tržišne pozicije i aktivnosti Ine, s obzirom na to da je dugoročne prognoze teško stvarati, a volatilnost tržišta može se ponovno pokazati izazovom.

Komentara 2

Avatar southman
southman
09:50 28.07.2017.

Mađari u zadnje vrijeme "pumpaju" Ininu dobit kako bi sa što bolje pozicije ušli u predovore sa Vladom RH oko otkupa njihovog udjela ! Prozirno, ali legitimno ! Tako smo i mi "smanjivali" vrijednost INA-e prije nego smo je prodali Mađarima. Bijedno i kriminalno !

DU
Deleted user
09:05 28.07.2017.

Znači bit će opet milijunski bonusi za hadezeove menadžere u ini kojima se kupuje njihova šutnja. Znači dobro njima, jer osim šutnje nisu u stanju ništa više ni ponuditi, dobro molovcima jer u miru mogu provoditi svoju strategiju. A dobro i uskoku jer je ovako perfidan vid korupcije nemoguće dokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije