Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok povrata 7 godina

Agrokor uzeo kredit od 600 milijuna eura

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
25.03.2014.
u 00:04

Koncern Sberbank of Russia i Sberbank Europe kredit je odobrio na sedam godina

Agrokor je sredinom ožujka sklopio financijski aranžman koji će mu omogućiti povoljno refinanciranje obveza u mjesecima u kojima se priprema za kupnju Mercatora koja će biti najveće preuzimanje u regiji. Riječ je o kreditu u iznosu od 600 milijuna eura, a kako Večernji list
saznaje Agrokor je uspio dogovoriti kamatu manju od 5,5 posto.

Koncern Sberbank of Russia i Sberbank Europe kredit je odobrio na sedam godina, a ovakav aranžman pomoći će Agrokoru 'zatvoriti' dio obveza iz prošlosti. Veći dio kredita, saznajemo, iskoristit će se za pokrivanje obveza nastalih izdanjem komercijalne obveznice koju je Agrokor plasirao u listopadu 2012. uz kamatu od 8,875 posto. Podsjetimo, tada je Agrokor izdao obveznicu 'tešku' 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara s dospijećem 2020.godine. Ruski kredit za kojeg jamče i Ledo, Jamnica, Zvijezda i Pik Vinkovci, koji su o kreditu izvijestili Zagrebačku burzu znatno će smanjiti rashode za kamate u Agrokoru pa se može protumačiti kao znak povjerenja u Agrokor i podršku njegovim budućim potezima.

A najvažniji potez svakako je preuzimanje Mercatora kojim će se Agrokor potvrditi kao regionalni maloprodajni lider. Financijska konstrukcija za preuzimanje teško oko 560 milijuna eura je zatvorena, saznajemo iz izvora bliskih tvrtki.

Dionice samog Mercatora koštat će Agrokor 324 milijuna eura, odnosno dogovorena je cijena od oko 86 eura po dionici. Još 225 milijuna eura Agrokor će uložiti u dokapitalizaciju slovenske tvrtke. Naime, banke su u postupku preuzimanja ispregovarale reprogram Mercatorovih obveza pa im je naročito bitno bilo da se tvrtku ojača injekcijom kapitala.

>>Agrokor investira 140 mil. kn u nove Konzumove centre!

>>Agrokor 244. na listi najvećih svjetskih trgovaca

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Point_of_view
Point_of_view
15:49 26.03.2014.

5,5% je pristojna kamata, ako se uzme u obzir da Agrokor ima kredite i sa skoro 10% kamate. Nigdje u svijetu nema novca za 0% kamate. To vrijedi trenutno samo za zemlje sa triple A ratingom, kao sto su USA ili Njemacka.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
17:59 24.03.2014.

600 tisuća eura (oko 4,5 milijardi kuna)??? Izgleda da matematika nije za svakoga!

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
18:12 24.03.2014.

a što drugovi antifašisti kad propadne poslodavac todorić?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije