Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Agrokor u jačanje u Dalmaciji ulaže čak 700 milijuna kuna

todorici
Nino Strmotić/Pixsell
16.07.2010.
u 16:28

Moguće je da NTL, gdje sam ja dioničar, preuzme i moju trgovinu, ali još nisam donio konačnu odluku što ću i kako ću, rekao je Željko Kerum.

Bez investicija, stvorene dodane vrijednosti i bez naših kupaca ne možemo ići naprijed niti izaći iz krize, kazao je danas Ante Todorić, izvršni potpredsjednik Agrokora za poslovnu grupu Maloprodaja, predstavljajući dva velika projekta u Dalmaciji – novi Super Konzum Sirobuja i logističko-distributivni centar Dugopolje od 80 tisuća kvadrata – vrijedne 700 milijuna kuna.

Kerum ne koči ulaganja

To je, kazao je pred okupljenom hrvatskom gospodarskom elitom, svojim dobavljačima i poslovnim partnerima, 30 posto trenutačnih ukupnih investicija Agrokora u Hrvatsku koje u ovoj godini iznose 2,5 milijarde kuna, dok još 100 milijuna eura Agrokor s partnerima ulaže i u regiju. Splitski gradonačelnik Željko Kerum kazao je da je Grad zainteresiran za sve potencijalne ulagače bez obzira na priče da će on kao gradonačelnik kočiti ulaganja konkurenata. No trenutačno je više potencijalnih nego pravih ulagača, objašnjava. Uz Super Konzum, veća investicija u Splitu je samo još City One.

– Grad će raditi ako treba i 24 sata dnevno kako bi se što prije ishodile sve potrebne dozvole za investitore. Poduzetnici su stupovi društva, svakom koji zapošljava i jednog radnika treba skinuti kapu – rekao je Kerum čestitavši Todoriću na Konzumu “koji je tako uredan, čist i sređen, da će se neki građani vjerojatno ustručavati kupovati u njemu”. Ante Todorić ustvrdio je kako još ima prostora za daljnja ulaganja u maloprodaju.

Hrana u Konzumu 90 posto hrvatska

– Već je puno trgovačkih kvadrata, no u nekim dijelovima Hrvatske još ima prostora za širenje. U svim europskim zemljama tržište čine tri glavna maloprodajna lanca, a u Hrvatskoj prvih 10 čini 65-70 posto tržišta, tako da ja više vidim prostora u nekim konsolidacijama. Konzum će međutim najviše organski rasti, otvaranjem novih trgovina, a neki drugi će se povezivati – rekao je Todorić istaknuvši kako zato nemaju u planu neke velike akvizicije poput srpskog Imleka, ali zato već idući tjedan otvara novu uljaru u Poreču, podiže vinograde, u Vupiku i Belju farme, nove dućane, skladišta i veleprodajne kapacitete.

Predsjednik uprave Konzuma Darko Knez kazao je da je domaća proizvodnja apsolutno najvažnija, što se vidi na svakoj polici novootvorenog Super Konzuma u Splitu, koji je 44. po redu, treći u ovoj godini i drugi u Splitu.

Da su domaći proizvođači i proizvodnja najvažniji, potvrđuje i Todorić objašnjavajući kako je u njihovim trgovinama danas više od 70 posto robe hrvatskih proizvođača, a poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i 90 posto. Konzum, primjerice, godišnje otkupi samo voća i povrća od domaćih proizvođača u vrijednosti 150 milijuna eura godišnje, a sami proizvedu te robe u vrijednosti 5 milijuna eura.

Komentara 13

RO
rotten
21:57 16.07.2010.

He he! Novinar je ocigledno zaboravio napomenuti i kolika su nepodmirena davanja gore navedene grupe prema tim istim HRVATSKIM poduzećima koja zbog toga grcaju a da ne spomenem lijepu financijsku injekciju od strane hrv.vlade za subvencije......... ima toga sigurno joss ali ja sam stoka sitnoga zuba krupne stvari su uvjek pod tepihom!

Avatar Aristarh
Aristarh
22:55 16.07.2010.

Agrokor idući tjedan otvara novu uljaru u Poreču, podiže vinograde, u Vupiku i Belju farme, nove dućane, skladišta i veleprodajne kapacitete. ............... Bit će posla i za sitnozube.

SD
SD
10:45 18.07.2010.

pa dok pogledam nekadasnjeg konurenta Podravku, zao mi je što Todoric nije preuzeo tu firmu dok ju je zelio preuzeti...Sad barem nebi razni Friscici i slicni gospodarili tom kompanijom i punili svoje dzepove....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije