Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Glavnoj skupštini Tiska predloženo da se gubitak pokrije iz budućeg poslovanja

Agrokor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
16.11.2017.
u 19:26

Dioničarima je za glavnu skupštinu predložena odluka prema kojoj se "ne daje razrješnice (povjerenje) Upravi društva" za rad i način na koji je vodila društvo u prošloj godini.

Glavna skupština Tiska sazvana je za 29. studenoga te će između ostalog odlučivati o prijedlogu da se gubitak iz prošle godine pokrije iz budućeg poslovanja, a predloženo joj je i da ne da razrješnicu Upravi za rad u prošloj godini, dok bi razrješnicu dobio Nadzorni odbor

Kako se navodi u pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Uprava Tiska sazvala je glavnu skupštinu na zahtjev izvanrednog povjerenika za Agrokor, a uz izvješće revizora o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja za 2016. godinu, predloženo je i da dioničari usvoje temeljne financijske izvještaje Tiska i konsolidirana financijska izvješća Tiska za prošlu godinu

Skupština je također predloženo da donese odluku o pokriću gubitka ostvarenih u prošloj godini. Tisak je u 2016. godini ostvario gubitak u iznosu od 438,2 milijuna kuna, a taj bi se gubitak, prema prijedlogu odluke, prenio i pokrio sredstvima ostvarenim poslovanjem u budućim godinama.

Agrokor
1/20

Dioničarima je za glavnu skupštinu predložena odluka prema kojoj se "ne daje razrješnice (povjerenje) Upravi društva" za rad i način na koji je vodila društvo u prošloj godini.

Nadzornom odboru, pak, bi se dala razrješnica (povjerenje) za rad i način na koji su nadzirali poslovanje društva za 2016. godinu.

Dioničari Tiska na skupštini trebaju donijeti i odluku o imenovanju revizora za 2017. godinu, a prijedlog je da to bude PricewaterhouseCoopers (PwC) iz Zagreba.

Iako su i ostale tvrtke iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi - Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Žitnjak, proteklih dana objavile da su dobili zahtjeve izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka za sazivanje glavnih skupština točan datum odnosno same pozive za njih danas nisu objavile pa se očekuje da to učine ovih dana. I dioničarima tih kompanija je predloženo da na skupštinama donesu odluke o pokriću gubitaka iz 2016. godine te daju ili ne daju razrješnice upravama i nadzornim odborima koji su u 2016. godini vodili odnosno nadzirali poslovanje tih kompanija. 

Savjetodavno tijelo: Postupak izvanredne uprave i dalje se odvija u dobrom smjeru

Postupak izvanredne uprave u Agrokoru i dalje se odvija u dobrom smjeru te su stvoreni uvjeti da se izvanredna uprava sada usredotoči na pripremu podloge i izradu nacrta nagodbe o kojoj će odluku donijeti vjerovnici, zaključilo je u četvrtak Savjetodavno tijelo u postupku izvanredne uprave u Agrokoru.

Taj se zaključak iznosi u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u kojemu je u četvrtak održana četvrta sjednica Savjetodavnog tijela u postupku izvanredne uprave u trgovačkom društvu Agrokor d.d.

Kako se navodi u priopćenju, članovi Savjetodavnog tijela su na zahtjev potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić raspravljali o mjesečnom izvješću izvanredne uprave Agrokora za razdoblje od 11. listopada do 10. studenoga s planom održivosti, o financijskim izvješćima koje je za Agrokor revidirala revizorska kuća  PricewaterhosuseCoopers (Pwc) te o prijavljenim tražbinama.

Pogledajte i galeriju: Agrokorove tražbine

Agrokor
1/14

Na sjednici se raspravljalo i o trenutnom gospodarskom i financijskom stanju u Agrokoru kao i o provedbi svih mjera izvanredne uprave.

"Članovi Savjetodavnog tijela složili su se kako je, zahvaljujući primjeni Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, u Agrokoru postignuto otklanjanje sistemskog rizika mogućeg nekontroliranog kraha ove velike kompanije po ukupno gospodarstvo, održana stabilnost poslovanja i sačuvana radna mjesta.

Zaključak članova Savjetodavnog tijela, na temelju prezentiranih podataka, je da se postupak izvanredne uprave i dalje odvija u dobrom smjeru te su stvoreni uvjeti da se izvanredna uprava sada usredotoči na pripremu podloge i izradu nacrta nagodbe o kojoj će odluku donijeti vjerovnici", navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Inače, imenovanje i sastav te prava i dužnosti Savjetodavnog tijela regulirana su Zakonom o postupku izvanredne uprave, prema kojemu članove tog tijela imenuje čelnik Ministarstva gospodarstva, a ima pet članova od kojih je jedan predstavnik radnika.

Savjetodavno tijelo daje mišljenje o odlukama i radnjama izvanrednog povjerenika u slučajevima predviđenim Zakonom, na zahtjev Ministarstva ili suda. Savjetodavno tijelo je dužno dostaviti Ministarstvu i sudu svoje mišljenje u roku od 10 dana od kada je zahtjev dostavljen predsjedniku savjetodavnog tijela, osim u hitnim slučajevima kada je rok za dostavu mišljenja tri dana, predviđa Zakon, koji također regulira da se stavovi i mišljenja savjetodavnog tijela donose većinom glasova prisutnih članova.

Komentara 3

BJ
Bjelovar112
21:57 16.11.2017.

sto reci pa Tisak godinama pretace iz supljeg u prazno. Postoji li jos Tisak ili je sad sve Tex ? Imalo.bi se tu sto pisati oko poslovanja Tiska

DU
Deleted user
06:18 17.11.2017.

Nekad davno sam pročitao da bi dvije trećine Njemaca (zamisli Njemaca, a mi mislimo kako su oni racionalni i štedljivi!) bankrotiralo kada bi se sve zaustavilo i zatražilo da svatko pokrije svoje troškove! Još jedno prisjećanje. Vlasnik Glumina banke, nekada davno, pa uhićen i procesuiran, gospodin Marčinko je rekao da bi tako kao što je on u zatvor mogli završiti brojni poduzetnici koji investiraju, zaduže se i ako neće nastaviti poslovati ili im se to onemogući! Ono što je meni pravo pitanje je kako jedne uhvate a druge ne? Evo jednog, još davnijeg prisjećanja. Moji susjedi iz djetinjstva su stalno od nas posuđivali novac, ne zato jer smo ga više imali nego smo bilo šparniji, i prije nas su kupili auto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije