Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
adria top 100

Agrokor prvi po prihodu, T-HT najprofitabilniji

\'08.09.2011., Zagreb, Radnicka cesta 80 - Deloitte je na temelju svoje ekspertize i medjunarodne mreze ureda objavio listu 500 najvecih tvrtki u Srednjoj Europi, Deloitte Central Europe Top 500, koja
Igor Kralj/Pixsell
27.10.2011.
u 20:05

Trend Prihodi u regiji najviše rastu proizvodnim tvrtkama, u nas dominira potrošački sektor, u kojemu je 42 % tvrtki, a najveću dobit ostvaruju energetske i telekomunikacijske kompanije.

Najveće hrvatske tvrtke slijede regionalne trendove oporavka, s time da uspješni sektori u našoj zemlji rastu manje i sporije, a krizni padaju više od konkurencije u regiji Adria. To je zaključak Deloitteove tradicionalne analize o 100 najuspješnijih tvrtki u regiji koju čine zemlje bivše Jugoslavije.

Na popis Adria Top 100 plasirala se 31 hrvatska tvrtka. Prvu poziciju na regionalnoj ljestvici tvrtki prema prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa, a T-HT grupa i dalje je najprofitabilnija kompanija. Agrokor je prvi treću godinu za redom, s 3,64 milijarde eura prihoda. Među deset su najvećih tvrtki i Ina sa 3,55 milijardi eura prihoda te HEP grupa, koja je s prihodom od 1,68 milijardi zauzela peto mjesto.

Sto najvećih regionalnih tvrtki ukupno je ostvarilo rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske tvrtke na ljestvici rasle po nešto nižoj stopi rasta od tri posto. Dvije trećine tvrtki ostvarilo je rast prihoda i rast dobiti, dok je u Hrvatskoj to slučaj sa 45 posto tvrtki.

Najveći porast prihoda (26 posto) u regiji Adria ostvarile su proizvodne tvrtke, koje je u 2009. snažno pogodila kriza. Za razliku od Slovenije, koja na ljestvici Adria Top 100 ima 12 uglavnom uspješnih tvrtki iz sektora proizvodnje, iz Hrvatske su se ondje našle samo njih četiri. Od toga dva brodogradilišta – Uljanik i Brodosplit – kutinska Petrokemija te Končar. Unatoč značajnom prihodu koji su te kompanije ostvarile, njihovo poslovanje lani je obilježeno znatnim gubitkom ili pak stagnacijom.

U ovoj analizi dominiraju tvrtke iz sektora robe široke potrošnje i energetskog sektora, koji svaki zauzima četvrtinu popisa, dok sektoru proizvodnje pripada 23 posto tvrtki.

– Kod hrvatskih poduzetnika dominacija potrošačkog sektora još je snažnija jer 42 % hrvatskih tvrtki pripada tom sektoru – ističe Dražen Nimčević, direktor u Odjelu za porezno savjetovanje Deloittea. Iz ovog sektora, osim spomenutog Agrokora, među prvih 40 tvrtki još su se plasirale i Podravka na 27. mjesto, Adris grupa na 37. i Vindija na 38. mjesto. Sve energetske tvrtke u regiji su zabilježile rast prihoda, čemu je kumovao rast cijene nafte.

Na popisu vodećih tvrtki prema neto dobiti T-HT je prvi sa 251 milijun eura, a među deset najuspješnijih prema ovom kriteriju plasirali su se i T-HT, HEP, Ina, Pliva i Vipnet. Dominiraju telekomunikacijske i energetske tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 3

CO
cipal o porta
21:09 27.10.2011.

jadna zemljo. Svi uspjesni a love nema

MY
mycropht
21:29 27.10.2011.

@cipal: Naravno da ima love. Možda ne u tvojim i mojim džepovima, ali ima je. Ima je stranim bankama: Zagrebačkoj i Privrednoj. Ima je u stranom Hrvatskom telekomu. Ima je u stranoj naftnoj kompaniji Ini. Ima je i u džepovima onih koji su to raspričkali.

DU
Deleted user
21:34 27.10.2011.

lova je otišla u inozemstvo i džepove domaćih petokolonaša. ispada da je ht prodan za iznos dvogodišnje dobiti, kakve koristi od toga ima država? nikakve, ali zato imaju pojedini članovim vrhuške adezeja koji su u taj posao bili uljučeni, a danas im se dodjeljuju nagrade za menadžere godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije