Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje u tvrtki

Agrokor objavio izvješće: Sberbank proširuje tužbe, ali ima i novih postupaka

Agrokor
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
10.08.2017.
u 19:08

U Sloveniji je Sberbank pokrenuo ovršni postupak protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica Mineralna Voda d.o.o. koje drži Jamnica d.d.

Izvanredna uprava Agrokora predala je Ministarstvu gospodarstva najnovije mjesečno izvješće o poslovanju Agrokora. Navode da nakon odobrenog kredita situacija s likvidnošću se popravlja, a broj kupaca raste i približava se razinama od lani. Kažu da se nastavlja raditi na optimizaciji troškova i restrukturiranju, da su tvrtke iz segmenta prehrane normalizirale proizvodnju i poslovne procese te povećale zalihe što je bio velik problem.  I tvrtke iz segmenta poljoprivrede, poboljšale  su likvidnost i stabilnost kompanija, a što omogućava nabavku sirovine po povoljnijim cijenama i pozitivan utjecaj na jačanje profitabilnosti.

Nerevidirani podaci pokazuju da su prihodi u segmentu maloprodaje i veleprodaje (Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH) u šest mjeseci bili 7,3 milijardi kuna, no kako revizija za prethodne godine nije gotova ne mogu se podaci usporediti s lanjskim prihodima. Prihod Konzuma bio je 4,2 milijardi kuna, Tiska 973 milijuna kuna, a Velpra 894 milijuna kuna.  U prehrani, tj. glavnim proizvodnim tvrtkama (Jamnica, Ledo, Frikom, Sarajevski Kiseljak…) ti su prihodi bili gotovo četiri milijardi kuna, a u poljoprivredi (PIK Vinkovci, Belje, Vupik i Agrokor trgovina) 1,3 milijardi kuna. Jamnica je u šest mjeseci ostvarila prihod od 645 milijuna kuna, Roto Dinamik 462 milijuna, Ledo 488 milijuna, Zvijezda 306 milijuna, PIK Vrbovec 823 milijuna kuna, Belje 597 milijuna kuna, PIK Vinkovci 148 milijuna, Vupik 134 milijuna kuna…U maloprodaji i veleprodaji EBITDA tj. dobit prije kamata, poreza i amortizacije je u minusu za 234 milijuna kuna, pa je stoga i EBITDA marža negativna, -3,2 posto. U prehrani je EBITDA 521 milijun, a u poljoprivredi 141 milijun kuna. No izvanredna uprava napominje kako su rezultati Maloprodaje sezonskog karaktera te su stoga i podložni nižoj profitabilnosti u prva dva kvartala te da se najbolji rezultati ostvaruju za vrijeme ljetnog turističkog perioda. Podsjećaju i kako je taj segment uz Veleprodaju imao velik problem s likvidnošću prije donošenja zakona, što je za posljedicu imalo  nemogućnost servisiranja obveza i nabavke robe i usluga. No sada se broj kupaca i prosječna vrijednost košarice, kažu, približavaju iznosima od prošlih godina. Napominju kako je u planu smanjenje broja Velpro centara, kako su u Jamnici rezultati prodaje u lipnju bili na povijesno visokim razinama te su imali značajno povećanje EBITDA-e i EBITDA marže, da su se u Ledu usredotočili na sladoled koji ima rast prodaje, da je Zvijezda isporučila prvi kontejner majoneze i kečapa u Južnu Koreju te da od početka godine ima rast izvoza od četiri posto, da se Belje isto izdvaja po visokoj EBITDA marži…

Kažu da je i pokrenuto više parničnih i ovršnih postupaka protiv Agrokora i nekoliko ovisnih i povezanih društava, ali i da postoje saznanja da se pokreću i drugi postupci, ali relevantna pismena još nisu dostavljena tuženim Agrokorovim kompanijama. Primjerice, u Sloveniji je Sberbank pokrenuo ovršni postupak protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji u pogledu Agrokorovih udjela u Mercatoru i poslovnog udjela u trgovačkom društvu Jamnica Mineralna Voda d.o.o. koje drži Jamnica d.d. Rješenje o ovrsi je doneseno 4. srpnja 2017.godine, a na isto je izvanredna uprava uložila prigovor što je i priznato u Sloveniji i ti su ovršni postupci su prekinuti po sili zakona. Kažu i da postoji saznanje da je Sberbank Ljubljana zatražio  donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja navedenih poslovnih udjela.

Republika Slovenija i dvije pravne osobe Sberbanke podnijeli su žalbe/prigovore kojima se protive priznavanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji. Izvanredna uprava trenutno pribavlja pravne savjete u pogledu ovih prigovora, a rješenje o priznanju postupka doneseno 14. srpnja 2017. godine ostaje na snazi. Nadalje, slovenske i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule su ovršne postupke u Srbiji protiv Jamnice s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela d.o.o. i protiv Konzuma d.d. u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o. Izvanredna uprava poduzima potrebne korake u svezi ovih postupaka te je podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave u Srbiji. Izvanredna uprava je pred Sudom pravičnosti Visokog suda Engleske i Walesa (Chancery Division of the High Court of England and Wales) podnijela zahtjev za priznavanjem postupka izvanredne uprave. Sberbank je odgovorila na podneseni zahtjev te je ročište za saslušanje stranaka zakazano za 3. kolovoza 2017. godine odgođeno kako bi se razmijenili dodatni dokazi.Još uvijek traje postupak o privremenoj mjeri pred Trgovačkim sudom u Zagrebu koji je predložila Sberbank of Russia u pogledu  modela novog financiranja iz lipnja ove godine. Dok je Trgovački sud odbio zahtjev Sberbank of Russia, žalba je procesno pravno dopuštena te sud ponovo razmatra predmet. Ostali postupci tiču se drugih financijskih obveza prema više vjerovnika trećih strana koje proizlaze iz mjenica ili ugovora o kreditu. Postupci su pokrenuti pred sudovima u Crnoj Gori, a tri arbitražna postupka su pokrenuta u Londonu. Izvanredna uprava je zatražila pravni savjet u svezi svakog od navedenih postupaka te je u kontaktu s relevantnim vjerovnicima.

Podsjećaju da su u srpnju OPG-ovi, mali poduzetnici i mikro dobavljači, njih oko 2100, bili prvi na listi isplati starih dugova, odnosno onih nastalih prije postavljanja izvanredne uprave. Privremeno vjerovničko vijeće do kraja kolovoza treba donijeti odluku o plaćanju dugovanja nastalih prije pokretanja postupka izvanredne uprave dobavljačima u Skupini B. Podsjećaju i da je svim dobavljačima  otvorena mogućnost za sudjelovanje u tranši dodatnog financiranja u iznosu od 50 milijuna eura, po tzv. Roll up modelu, te da izjavu o namjeri sudjelovanja mogu dostaviti do 25. kolovoza. 

Cijelo izvješće možete pročitati u nastavku:

Komentara 19

TO
tolitol
19:23 10.08.2017.

"Dobit prije kamata, poreza i amortizacije je u minusu za 234 milijuna kuna" ili drugim (normalnim) riječima koncern je u šest mjeseci zabilježio (novi) gubitak od 234 milijuna kuna! I na to još neki ovdje plješću? Doista je lako našim političarima kad imaju doista polupismene i nepismene podanike. Spoji to s činjenicom da upravljaju tuđim novcima poreznih obveznika i jasno je zbog čega je ova država tu gdje je. Tko će te nove gubitke pokriti uz milijarde eura postojećih dugova? Naravno ne zna se, a zapravo se zna. Ovo je strašno.

DR
Draš
18:47 10.08.2017.

Pacijent umro,nema vajde šminkati lešinu.Kolko sam pratio situaciju ,jedino što je državni namjesnik napravio je to što je natovario 600 mil. na grbaču naroda,Agrokor to ionako nikada neče moči vratiti,niti se to itko nada.

DO
dopizdilomi
18:26 10.08.2017.

Ako je sve u redu zašto se prodaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije