Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje Agrokora

Prehrana u plusu, Konzum se sporije oporavlja

Agrokor - Ante Ramljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
11.10.2017.
u 19:48

Prihodi maloprodaje rastu, ali gubitak još iznosi 193 milijuna kuna. Najbolje stoje prehrambene tvrtke, prije svih Jamnica i Ledo.

U osam mjeseci ove godine prehrambene i poljoprivredne tvrtke unutar Agrokora nastavile su ostvarivati pozitivno operativno poslovanje, dok je ono u maloprodaji još u minusu.

Interes dobavljača za roll up

U grupi maloprodaje i veleprodaje u kojoj su Konzum (HR i BiH), Velpro (HR i BiH) te Tisak zabilježen je rast prihoda s oko 3,7 milijardi kuna u ožujku na 10,3 milijardi na kraju kolovoza, od čega se oko šest milijardi odnosi na Konzum. No istodobno je operativna dobit imala snažan pad od ožujka do lipnja, a polagani oporavak imala je u ljetnim mjesecima, ali je još u velikom minusu od 193 milijuna kuna.

U prehrani, u čijoj su grupi Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec, operativno poslovanje je u plusu za 946 milijuna kuna. Operativna dobit poljoprivrednih tvrtki Agrokora, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina, bila je 207 milijuna kuna, dok su prihodi sporije rasli. Kako se navodi, suradnja s dobavljačima i sa zakupodavcima bit će ključna za daljnji razvoj maloprodajnog poslovanja u razdoblju usporavanja aktivnosti u trgovini prije Božića.

Za potrebe podržavanja likvidnosti u operativnim djelatnostima iskorišteno je 983 milijuna kuna iz novog financiranja, a usmjereno je prije svega za podmirivanje obveza prema dobavljačima iz razdoblja nakon 10. travnja i obnovu zaliha u operativnim djelatnostima. U novom kreditu s modelom roll up, sudjeluju i dobavljači s 50 milijuna eura. Zaprimljeno je 305 prijava za sudjelovanje, navodi se, a ukupan interes i vrijednost zaprimljenih prijava značajno premašuje raspoloživa financijska sredstva.

Agrokor - Ante Ramljak
1/17

Sudski procesi

Od sudskih sporova u izvješću se spominje da je odbijen prijedlog Sberbank u Hrvatskoj da se kredit ne ugovara po roll up modelu, kao i zahtjev o ocjeni ustavnosti lex Agrokor. Trgovački sud u Beogradu prihvatio je prigovore Jamnice u ovršnim postupcima koje su pokrenula hrvatska i slovenska Sberbank društva u pogledu udjela koje Jamnica drži u MG Miveli.

Izvanredna uprava ima saznanja da su oba društva uložila žalbe protiv tih odluka. Izvanredna uprava također je uložila žalbe protiv privremenih mjera izdanih u korist Sberbank of Russia u pogledu njegovih udjela u Krond.o.o., M-Profil SPV d.o.o. i Nova Sloga d.o.o. Sberbank je i u ostalim zemljama gdje Agrokor djeluje podnio zahtjev o nepriznavanju izvanredne uprave.

Ovršitelj zadužen za postupak koji je pokrenula Hipotekarna Banka Ad Podgorica protiv Leda u Crnoj Gori zakazao je javnu dražbu imovine Leda 16. listopada. Izvanredna uprava razmatra što će poduzeti sa svojim pravnim savjetnicima. 

Pogledajte i videoreportažu ispred Kulmerovih dvora

 
 

Komentara 2

DU
Deleted user
09:42 13.10.2017.

Jesenti milu bigulicu (i premilu čak), sve mi se nekako čini da je Veliki Gazda Todorić Ivek svojim "originalnim" i "kreativnim" poslovanjem i nehotice zabio posljednji čavao u lijes tajkunizacije gospodarstva na hrvatski način, dovevši tako i sve druge manje ili veće domaće tajkune u jako nezgodan pa i nemoguć položaj (zbog te grozne medvjeđe usluge trebali bi ga ti dični dečki nabiti na ražanj). Naime, nakon Agrogorove propasti, koja je neminovna bez obzira na optimistične izjave Ramljak Antišine i Dalić Martiničine, državne se institucije više neće moći a pogotovo smjeti ponašati namjerno nemarno i korumpirano te godinama žmiriti na divovski gospdarski kriminal od kojega se sad tresu temelji države. Rečeno onako pučki, svako zlo za neko dobro. Možda nakon ovoga otrježnjujućega (katarzičnog) iskustva Hrvatska jednog dana ipak postane koliko-toliko uređena država. Pogotovo ako se donose pravedan i suvremen izborni zakon koji će zauvijek onemogućiti da u Hrvatsku sabor zasjednu besprizorni i od svakog sadržaja ispražnjeni tipovi (i "tipušice") poput Stazića, Grbina, Marasa, Glavaševića, Beljaka, Vrdoljaka, Mrak Taritašice, "grofa" Beus Richemberga, Pusićke, Pupovca, Radina, Opačićke, Sinčića, Pernara, Bulja i desetaka njima sličnih. Mašala.

AR
Artukovic
07:53 12.10.2017.

Mrs...to ste isto napravili i Pevecu.Upali na silu,raskomadali i prodali privatno vlasnistvo.E kad si drzava onda mozes sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije