Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovanja Agrokora

Franck, TDR, AWT, Sokol Marić i Vindija najviše će izgubiti

Tvrtka Franck lani je imala 855 milijuna kuna prihoda, no 270 milijuna kuna potraživanja vezano joj je za mjenice
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.11.2017.
u 08:01

Ako se dogovore otpisi na kreditima od 70 posto, dobavljači mogu izgubiti dvije milijarde kuna

U osvit osnivanja stalnoga vjerovničkog vijeća u Agrokoru i pripreme nagodbe, najvećim prehrambenim tvrtkama izuzetno je teško jer mogu očekivati visoke otpise svojih potraživanja. Iako su i ti dobavljači u B skupini vjerovnika kojima bi se trebali platiti gotovo svi dugovi, mnoge prehrambene tvrtke opterećene su financijskim mjenicama i kreditima koje će izvanredna uprava tretirati kao i sve ostale kredite. Otpisi potraživanja u toj će skupini vjerovnika biti maksimalni.

Naplata tek manjeg dijela

Drugim riječima, mnoge će hrvatske tvrtke uspjeti naplatiti tek manji dio svojih potraživanja, a u najtežoj su situaciji Adris Grupa, Franck, TDR, AWT International, Sokol Marić i Vindija. Tih nekoliko tvrtki ima oko dvije milijarde kuna financijskih potraživanja prema Agrokoru. Naplatit će tek manji dio. Francku, koji je lani imao 855 milijuna kuna prihoda i 18 milijuna kuna neto dobiti, prijeti veliki udar jer mu je većina potraživanja, točnije 270 milijuna kuna, vezano za mjenice. Sokol Marić priznao je da je u problemu zbog ukupno 150 milijuna kuna financijskih mjenica koje je odobrio Agrokoru pa je već otvorio predstečajnu nagodbu. Vlasnik tvrtke Zlatko Marić zaključio je da će otpisi iznositi oko 70 posto, a neslužbeno se može čuti da i nije pretjerao.

AWT International još je u lipnju otvorio predstečajni postupak. AWT International distribuira Barillu, BIC, Henkel, Fructal, a ima oko 800 milijuna kuna godišnjih prihoda. Ima i 204 milijuna kuna financijskih potraživanja prema Agrokoru, a zbog neplaćanja u lipnju bio je u blokadi dva tjedna. I Vindija ima potraživanja oko 276 milijuna kuna, ali tek je 131 milijun vezala uz mjenice pa joj je utoliko podijeljen rizik naplate dugova. Dvadesetak najvećih vjerovnika iz redova dobavljača prijavilo je četiri milijarde kuna potraživanja, od kojih je priznato 3,7 milijardi kuna, ali čak 2,8 milijardi kuna odnosi se na financijske instrumente. Ako se otpiše 70 posto, dobavljači će morati preživjeti udar od gotovo dvije milijarde kuna. U najboljoj je stoga situaciji Atlantic Grupa koja potražuje 136 milijuna kuna, ali nije odobravala financijske mjenice, već robno-trgovački kredit koji se tretira kao svaka druga robna faktura pa će većim dijelom biti podmiren.

Konzum ima problem s robom

Banke su se uglavnom pripremile za loš ishod ove nagodbe za vlastite bilance pa su počele raditi rezervacije potraživanja. Izvanredna uprava priznala je 18 milijardi kuna vrijedna potraživanja po kreditima, a među njima nema najvećega pojedinačnog iznosa od 7,4 milijarde kuna koje je odobrio Sberbank. Uspješnost nagodbe prije svega će ovisiti o kvaliteti poslovanja Agrokora pod izvanrednom upravom, a u prvih devet mjeseci koncern je poslovao s operativnom dobiti. Povjerenik Ante Ramljak tako je u izvještaju Vladi istaknuo da su prihodi najvećih tvrtki bili 20 milijardi kuna, a operativna dobit iznosila je ukupno 1,2 milijarde kuna. Konzum posluje na granici profitabilnosti unatoč činjenici da su mu znatno smanjeni troškovi najma, a konstantno je prisutan i problem robe na skladištu. Dobro posluje sektor prehrane u kojoj su i Ledo, Zvijezda, Jamnica i PIK Vrbovec, oni su ostvarili većinu operativne dobiti i donijeli u koncern milijardu kuna plusa. U utorak se oglasio i Ivica Todorić koji je prozvao izvanrednu upravu zbog angažmana golemog broja konzultanata.

U izvješću uprave vidljivo je da se za isplatu konzultanata od travnja utrošilo 134 milijuna kuna, a da se na plaće i otpremnine potrošilo 61,5 milijuna kuna. Naime, Ramljaku je do sada Agrokor isplatio oko 685 tisuća kuna, plaće za ostale zaposlenike stajale su Agrokor d. d. 39 milijuna kuna, a za otpremnine potrošen je 21 milijun kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije