Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Agencija Moody's Italiji srušila rejting za čak tri razine

'Silvio Berlusconi, Italy\'s prime minister, arrives for an evening dinner function at the G8 summit in Deauville, France. Photo: Press Association/Pixsell'
'Chris RatcliffePress Association'
05.10.2011.
u 16:00

Zbog pada rejtinga Italiji, mogao bi stati pad kamata u Hrvatskoj. I sedam mađarskih banaka pod prijetnjom pada rejtinga

Italija, treće najveće gospodarstvo Europske unije, pretrpjela je novi udar. Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's toj je državi u srijedu smanjila rejting za čak tri razine. Tako talijanske državne obveznice od sada imaju rejting A2 s negativnim očekivanjem, a imale su rejting Aa2. To je prvi put od 1993. da je Moody's Italiji snizio rejting, a nedavno je isto učinila i agencija Standard&Poors'. Obje su dale jednak razlog – talijanski je javni dug previsok, a povjerenje koje ima premijer Silvio Berlusconi za provođenje prijeko potrebnih reformi, čini se, više ne postoji.

Problemi u Italiji izravno se odražavaju i na Hrvatsku. Smanjenje rejtinga države gotovo automatski dovodi i do smanjenja rejtinga banaka koje drže obveznice.

– Bankarski je kanal najvažniji za prelijevanje krize. U posljednje vrijeme vidi se pritisak na rast troškova banaka. Trend pada kamatnih stopa u Hrvatskoj mogao bi stati – izjavio je bankar koji je htio ostati anoniman. Objašnjava kako su CDS-ovi talijanskih banaka (mjerilo rizika) na maksimumu, a porasli su i oni domaći.

– To rezultira skupljim zaduženjem talijanskih banka koje će se odraziti i na domaće. Rast profitabilnosti domaćih banaka sada postaje upitan, a trend pada kamatnih stopa zaustavit će se – kaže naš sugovornik.

Moody's se okomio i na mađarske banke. Razmatra snižavanje rejtinga sedam tamošnjih banaka zbog nedavno odobrenog zakona koji vlasnicima hipotekarnih kredita omogućava otplatu duga uz popust. Spominju se OTP banka, FHB, Erste banka BayernLB i GE Capital.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:50 05.10.2011.

Attila Szalay-Berzeviczy( he,he paravi Talijan kao i Berlusconi) , globalni direktor UniCredit SpA (Italijanska najveca banka): “ Jedino preostalo pitanje je koliko jos dana mogu svojim beznadnim akcijama ,europske vlade i centralna banka, davati nadu Grcima.”

OB
-obrisani-
20:43 05.10.2011.

hihihihhi pa nas su davno smjestili u podrum, a mi pametni umjesto da izadjemo na povrsinu, mi kopamo jos i dublje, da daodjemo na drugoj strani van hihhihihihihihi

Avatar ("(*_*)/")
("(*_*)/")
21:49 05.10.2011.

Bilo bi zanimljivo saznati kako se je Warren Buffett,kao jedan od suvlasnika agencije Moody\'s,pozicionirao na tržištu vrijednosnih papira prije objave snižavanja rejtinga Italiji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije