Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivni izgledi

Agencija Fitch podigla nam kreditni rejting na investicijski

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.06.2019.
u 22:28

Fitch kod kojeg sad imamo ocjenu BBB- hvali Vladu za fiskalnu konsolidaciju kojom je postignut suficit drugu godinu zaredom unatoč izdacima za Uljanikove dugove

Bonitetna kuća Fitch Ratings podigla je kreditni rejting na investicijsku razinu. Time je Hrvatska označena kao zemlja u koju je sigurno ulagati.

Dvije od tri bonitetne kuće tako nam drže rejting na investicijskoj razini dok kuća Moody’s i dalje rejting drži u takozvanom ‘smeću’ ali uz pozitivne izglede što znači da bi se i oni u idućem ocjenjivanju trebali odlučiti na popravak rejtinga.

Fitch kod kojeg sad imamo ocjenu BBB- hvali Vladu za fiskalnu konsolidaciju kojom je postignut suficit drugu godinu zaredom unatoč izdacima za Uljanikove dugove. Očekuju da ćemo i ove godine imati plus u državnoj blagajni te da će gospodarstvo narasti za 2,8 posto. Pozitivne trendove očekuju i u srednjem roku pa tako kažu da će činjenica da ćemo na jesen i službeno zatražiti pristupanje tečajnom mehanizmu osigurati kontinuitet fiskalne konsolidacije, unatoč nadolazećim parlamentarnim izborima.

Zahvaljujući predanosti ministra financija u smanjenju javnog duga, što je primijetio i Fitch, očekuju pad udjela javnog duga u BDP-u za 15 posto od 2015. do kraja godine. Ovo je vrlo dobra vijest za Vladu, ali građane jer bolji rejting znači manje kamate, a time i povoljnije investicije i jeftinije kredite.

Ključne riječi

Komentara 42

MA
maziko
22:38 07.06.2019.

Samo naprijed !!!

PR
Princeza
22:36 07.06.2019.

Bravoo Maricu!👏👏❤️👍

PO
pozornik66
22:37 07.06.2019.

Bravo 👏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije