Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka dobavljača Ramljaku:

Veliki otpisi dugova ugrozit će opstanak pedeset tvrtki

Agrokor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
28.12.2017.
u 12:32

S jučerašnjeg sastanka dobavljači predlažu naplatu od 70 posto, odnosno kažu da mogu progutati gubitak i do 900 milijuna, ali ni kune više.

Prvi radni dan nakon božićnih blagdana članovi Udruge dobavljača Agrokora, među kojima su najveće hrvatske tvrtke, proveli su dogovarajući zajedničke pozicije s kojima će nastupiti pred izvanrednu upravu Agrokora.

Nacrt nagodbe prema kojoj su dobavljači koji imaju financijske mjenice i kredite tek u četvrtom naplatnom redu što znači goleme otpise nikako im ne odgovara jer bi mogao dovesti do propasti ozbiljnog dijela hrvatske prehrambene industrije.

Agrokor
1/6

Dug za kredite 1,2 mlrd. kuna

Dobavljači potražuju oko 1,5 milijardu kuna duga vezanog za financijske mjenice, a to su dugovi koje Agrokor ima prema otprilike pedesetak hrvatskih tvrtki. Od većih tu su Franck, Vindija, TDR, Medika.... Tvrtke su to s tisućama zaposlenika kojima bi otpisima, koji se u medijima procjenjuju i na 80 posto, radna mjesta bila i te kako ugrožena. Tu je i otprilike 1,2 milijarde kuna kredita među kojima je najveći kredit Adris Grupe od milijardu kuna, a za koju je također ključno da se u većini naplate.

Dobavljači su predložili da se dugovi nastali po tim osnovama naplate u 70 posto iznosa, odnosno poručili su da bi mogli podnijeti i do 500 milijuna kuna otpisa na mjenicama i oko 370 milijuna kuna na kreditima, ali izvanredna uprava koju vodi Ante Ramljak istaknula je da bi se time vjerovnike stavilo u neravnopravan položaj s obzirom na to da bi se bankama u tom slučaju otpisao veći iznos nego dobavljačima. S druge strane, dobavljači ističu da bi se time spasila kompletna hrvatska ekonomija, odnosno one tvrtke koje su generatori razvoja te da treba imati na umu da bi eventualni veći otpisi mogli prouzročiti puno više štete nego koristi u slučaju da zbog njih nastane domino-efekt u gospodarstvu, odnosno njegovu vitalnom dijelu – a to je proizvodnja te da bi ionako taj novac bio vraćen u sustav kroz investicije u razvoj poslovanja.

Agrokor
1/10

Nagodba nije legitimna

Nagodbu je komentirao i Ivica Todorić koji tvrdi da ona u toj formi nije legitimna niti može biti legitimna jer se, objašnjava, temelji na financijskim izvješćima od kojih su se ogradili i revizori. Ističe da su i ta izvješća mijenjana, a da izmjene nisu objavljene, da se ne zna stvarna vrijednost koncerna ni kakva je pravna situacija s imovinom koncerna izvan RH, a ni što je sa sudbinom vjerovnika poput Sberbanka.

Todorić naglasak stavlja na činjenicu da nije ustrojeno stalno vjerovničko vijeće, već da odluke donosi ono privremeno, koje ne odražava strukturu vjerovnika. Ramljak ih je sukladno svom zakonu izabrao sam, a tijelo s vjerovnicima nema veze, tvrdi Todorić.

Ivica Todorić: Moja velika pobjeda! Neka se nađe silni novac

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu prihvatio prijedlog izvanredne uprave Agrokora i blokirao imovinu 15 osumnjičenih u aferi Agrokor, Ivica Todorić na svom je blogu odluku nazvao svojom velikom pobjedom.

– Nikada iz Agrokora nisam otuđio nijedan jedini euro, sav novac utrošen je isključivo za razvoj i poslovanje Agrokora. Blokada moje imovine najbolje pokazuje i čime točno raspolažem – moja je imovina javna – četvrtina kuće u kojoj inače žive četiri obitelji, nekoliko poljoprivrednih zemljišta i prazni bankovni računi. Za to vrijeme Ramljak i kompanija iz otetog Agrokora izvlače stotine milijuna kojima plaćaju svoje pouzdane partnere. Neka već jednom netko zatraži da se točno utvrdi gdje je taj silni novac! – pozvao je Todorić.     

   
 

Komentara 4

ST
stefj
12:56 28.12.2017.

Hm, dilema je jednostavna, mogu otpisati ili sve ili se dogovoriti da otpišu većinu. Nema tu laganog rješenja, nema tu win-win situacije... Svi su znali kome isporučuju robu, samo su se nadali da neće propasti evo baš sada... Ne može se sve opet svaliti na banke, jer bi to moglo značiti propast banaka, a time i štednih pologa građana. Opet, nepravedna nagodba povući će razne tužbe, pa ćemo opet svi to plaćati iz proračuna... Ovdje treba biti jako oprezan, bez miješanja politike (naročito bisera poput Petrova, Marasa, Vrdoljaka i sl.), svaki krivi potez sve nas može jako, jako puno koštati.

DU
Deleted user
13:28 28.12.2017.

ramljak odlicno mlati glogine sa tudjim alatom.....bolji je stecaj nego agonija koja traje ako sgrokor prezimi a nrce stecsj je tu...

DU
Deleted user
13:05 29.12.2017.

sve bi to jednostavno mogli rijesiti rusi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije