Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušaj kupnje

Adris ulazi u 
Uljanik da bi dobio Croatiju osiguranje?

'Pula - Brodogradiliste Uljanik kojem prijeti privatizacija, a samim time je upitna daljnja zaposlenost radnika. Photo: Dusko Marusic/Vecernji list'
Duško Marušić/Pixsell
13.11.2012.
u 10:35

Adris prvi put ulazi u portfelj neke tvrtke iako je već dulje zainteresiran za hrvatsku osiguravateljsku kuću

Nakon 15 godina premišljanja bi li ušao u portfelj neke tvrtke, Adris je na samom početku dokapitalizacije Uljanika objavio da je zainteresiran da sudjeluje u povećanju kapitala pulskog brodogradilišta, pa će prvi put ući, samo djelomice, u vlasništvo neke tvrtke. Potezom i tako ranom najavom ulaska iznenadio je ostale potencijalne ulagače, ali i svakako im dao pozitivan signal da je ulaganje isplativo. Ovih godina Adris je na više područja snimao situaciju, a poznat je interes za Croatia osiguranjem te sudjelovanje preko strano-domaćeg konzorcija u gradnji LNG terminala, o čemu se sada pregovara s Katarom.

Ulaze i državne tvrtke

Prema bolje upućenima u tržišne kombinacije i cijeli proces dokapitalizacije Uljanika, Adris je pristao na ulazak u Uljanik kako bi zauzvrat od države dobio zeleno svjetlo za ulaz u Croatia osiguranje, čija se privatizacija opet aktualizirala. Iz Adrisa se zasad ne žele izjašnjavati o pojedinostima ulaganja u Uljanik. U priopćenju burzi izvijestili su kako je “postupak povećanja temeljnog kapitala pozitivan iskorak u daljnjoj konsolidaciji trgovačkog društva Uljanik”. Predrag Grubić, glasnogovornik Adrisa, dodaje da smatraju da je Uljanik bitna tvrtka za gospodarstvo i zaposlenost Istre te poslovnu održivost tvrtke. Osim Adrisa, u dokapitalizaciju Uljanika javit će se ovih dana i neke državne tvrtke, no znajući da situacija u većini njih nije dobra, izbor onih sa slobodnim novcem nije prevelik. Ograničen bi mogao biti na Janaf i možda Kapitalni fond. Među ulagačima trebali bi se naći i mirovinski fondovi.

Već gotova stvar

Prema planu Vlade, od ove godine dokapitalizacija Uljanika drugi je korak prije planiranog preuzimanja riječkog brodogradilišta. Prvi korak – radničko dioničarstvo u Uljaniku uspješno je provedeno. Nakon dokapitalizacije i nakon što Skupština izabere novi NO, odlučit će se o ulasku u 3. maj. No, taj je scenarij već gotova stvar. U toj fazi, prema najavama, trebala bi se uključiti i tri fonda za gospodarsku suradnju – Questus, Prosperus i Nexus.

>>Adris daje donaciju za liječenje bolesti mozga

Komentara 8

Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:44 13.11.2012.

Koja je osnovna djelatnost tog Adrisa?

KR
kreont
10:59 13.11.2012.

Od malog pa do velikog lopova. A ovaj posao je pogodan za adrisovo ispiranje novaca.

Avatar blackula9
blackula9
10:42 13.11.2012.

ovo je dobra vijest, Adris je do sada bila uspješna i profitabilna tvrtka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije