Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

Adris s HEP-om želi graditi novi blok Plomina za 800 milijuna eura

ante vlahović
Antonio Bronić/PIXSELL
29.11.2010.
u 18:48

Adris bi u energetiku investirao dobit od svoje duhanske industrije, kazao je za Banka magazin istarski župan Ivan Jakovčić

Rovinjska Adris grupa želi s HEP-om i Istarskom županijom graditi novi blok termoelektrane Plomin, vrijedan 800 milijuna eura. Adris je zainteresiran s HEP-om i Istarskom županijom osnovati zajedničku tvrtku koja bi ulagala u gradnju novog bloka termoelektrane Plomin, jedne od tri najveće investicije u energetiku iz Vladina kataloga, kazao je za Banka magazin istarski župan Ivan Jakovčić.

- Preferiramo domaćeg partnera, točnije rovinjsku Adris grupu koja je ozbiljno zainteresirana za taj projekt. Skloni smo tome da se HEP i Adris dogovore i uz Istarsku županiju stvore novu tvrtku koja bi postala snažan igrač u energetskom sektoru. Nismo skloni nepotrebnom ulasku stranog kapitala u područje koje je profitabilno jer bi bilo bolje da taj profit u budućnosti dijele domaće tvrtke. Adris bi tako u energetiku investirao dobit od svoje duhanske industrije. Prije nekoliko mjeseci organizirao sam razgovore ključnih ljudi na ovu temu, međutim HEP igra svoju igru, nije kooperativan s lokalnom zajednicom, odnosno Istarskom županijom i ignorira pozive na razgovore - kazao je Jakovčić za Banka magazin.

Vrijednost ukupno 18 projekata u energetici iz investicijskog kataloga Vlade RH, procijenjena je na 3,85 milijarde eura. Ministar gospodarstva Đuro Popijač kazao je da su za ulaganja u taj sektor zainteresirani veliki investicijski fondovi i energetske kompanije iz Rusije, Europe i SAD-a. Uz regulaciju Save i četiri hidroelektrane u Lici, jedan od tri najvrednija projekta je termoelektrana Plomin, odnosno izgradnja novoga bloka kojim će se zamijeniti postojeća TE Plomin 1 i smanjiti emisija stakleničkih plinova, smanjiti uvoz i povećati sigurnost opskrbe. Postao bi to najznačajniji proizvodni elektroenergetski objekt u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Jadranka Kosor je u rujnu posjetila Adris grupu i s njezinim čelnicima razgovarala o "mogućim investicijama", a predsjednik uprave Adrisa Ante Vlahović, kazao je tada da osim u turizam "Adris grupa ima mogućnosti i želje u svojoj zemlji ulagati i u druge poslove".

 

Komentara 7

OB
-obrisani-
20:43 29.11.2010.

Tko kaze da Hrvatska ima krizu...hihihhiih

DU
Deleted user
22:47 29.11.2010.

bravo. pa gradite. ALI tamo ne bude mene... koga sljivi sto ce biti sutra... u hrvatskim medijima kruze samo najave a svatko zna da je ulaganje u HR jakooo rizicno.

OB
-obrisani-
19:28 29.11.2010.

Nema nista bolje nego imati drzavu za partnera. Drzava je uvjek glupa, spora i bogata. Kod energetskih pitanja drzava netreba partnera. Zasto ce joj? To je cista lova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije