Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Adris grupa ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
28.10.2021.
u 14:29

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 601 milijun kuna, što je 85 posto ostvarenja u 2019. godini. Neto dobit iznosi 360 milijuna kuna.

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.

Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 4,18 milijarde kuna i u odnosu na devet mjeseci prošle godine povećan je za 25 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,065 milijardi kuna, što je tri posto manje od ostvarenog u pretpandemijskoj 2019. godine.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika Uprave Adris grupe Marka Remenara kako su smanjene tržišne aktivnosti tijekom 2020. i prve polovice 2021. kreirale okolnosti u kojima su dodatno ubrzali transformacijske procese unutar sustava, i to u svim njegovim segmentima.

"Provedba cijelog niza definiranih poslovnih aktivnosti, uz dobro diverzificiran portfelj poslova, dugoročni fokus na segment turizma koji kreira najveću stopu dodane vrijednosti te kvalitetno upravljanje troškovima, u podlozi su rezultata realiziranog u prvih devet mjeseci 2021. godine. Pri tome, posebno je za istaknuti rezultat trećeg tromjesečja u kojemu je konsolidirani neto rezultat Adris grupe za 14 posto veći od usporedivog razdoblja 2019. godine", istaknuo je Remenar. 

06.09.2019., Koprivnica - U zgradi Podravke odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" - "Porezna reforma iz perspektive gospodarstva - godinu dana poslije". Marko Remenar Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Navodi i kako Adris, iako je osjetan povratak uobičajenim poslovnim aktivnostima, i dalje posluju u okolnostima povećanih neizvjesnosti i naglašenih rizika uzrokovanih, primarno, pandemijom.

"Pri tome, realizirani rezultat osigurava i nadalje stabilnost cijele grupe te kapacitet sustava u realizaciji strateškog plana investicija ključnog za održivi rast i razvoj", istaknuo je Remenar komentirajući ostvarene rezultate.

Turistički dio - prihodi od prodaje na 79 posto onih iz 2019. 

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog utjecaja pandemije koronavirusa i ove  godine u predsezoni bila smanjena poslovna aktivnost u turističkom dijelu grupe, uz naznaku snažnijeg oporavka u glavnoj sezoni. Turistički dio grupe ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što iznosi 79 posto prihoda ostvarenih u 2019. godini.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 601 milijun kuna, što je 85 posto ostvarenja u 2019. godini. Neto dobit iznosi 360 milijuna kuna.

Turistički je sektor grupe, po podatcima iz priopćenja, u prvih devet mjeseci ostvario prodaju od 1,34 milijuna jedinica, što je rast od 96 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, odnosno 76 posto ostvarenoga rekordne 2019. 

Pri tome je istarski dio turističkog poslovanja ostvario 86 posto prodaje iz 2019. godine, zagrebački hoteli 36 posto, a dubrovački 44 posto prodanih jedinica.

"U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019. godinom, 96 posto prodanih jedinica. Analizira li se pak samo glavna sezona, odnosno razdoblje lipanj-rujan 2021. godine, luksuzni je segment ostvario 13 posto bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019.", ističu iz Adrisa. 

Navode i kako je korona kriza iskorištena kao prilika za daljnji razvoj tvrtke te kako se i u ovoj godini ulagalo u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima.

Ukupna ulaganja u ovoj godini procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan, kažu u Adrisu.

Croatia osiguranje - rast dobiti

Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit u iznosu od 320 milijuna kuna, što predstavlja rast od devet posto. Ostvarena je ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj u iznosu od 2,27 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem rast od pet posto.

Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 2,74 milijarde kuna i za pet posto je veća od prošlogodišnje. Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 26,9 posto.

Cromaris - 17 postotni rast količinske prodaje i 19 postotni rast izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 52 milijuna kuna, što je rast od 26 posto, a neto dobit iznosi 12,3 milijuna kuna.

22.09.2015., Nin - Cromaris je u Ninu otvorio 130 milijuna kuna vrijedno mrijestiliste orade i brancina, sto je najvece ulaganje u Hrvatsko ribarstvo ove godine. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 454 milijuna kuna, što je rast od 16 posto.

U prvih devet mjeseci Cromaris je prodao 9.245 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 17 posto više nego u prvih devet mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 19 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije, Švicarske i Poljske.

Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima - 84 posto količinske prodaje i 85 posto prihoda od prodaje, navod se uz ostalo u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije