Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorno poslovanje

Adidas proizveo dresove od reciklirane plastike iz oceana

Foto: adidas parley tv
28.08.2018.
u 10:12

Ambiciozni plan je smanjiti godišnju potrošnju plastike za 40 tona

Adidas je proizveo prvi dres za američki nogomet od recikliranog materijala. Kako su kazali izradili su ga 70 posto od sirovog materijala koji je satkan iz otpada koje su izvukle ribarske mreže iz oceana. Nosit će ga nogometaši Sveučilišta Miami, a derbi dresova dogodit će se u rujnu kada kreće nova nogometna sezona i prva utakmica Hurricanesa protiv tima Louisiane.

Dresovi će biti potom prodani na aukciji, a novac će biti uložen u istraživački fond Rosenstiel škole za znanost o pomorstvu. Sportska oprema koju Adidas proizvodi do recikliranog materijala, nije novost. Naime, dresove, su već proizveli i za igrače Real Madrida Bayerna prije nešto više od godinu dana, a prve tenisice koje su izrađene o plastike prikupljene u oceanima prije tri godine. Posljednja najava iz Adidasa, tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj, samo je dodatni dokaz da misle ozbiljno.

Uspjeh s udrugom Parley

Prije mjesec dana Adidas je objavio da će do 2024. u cjelokupnoj proizvodnji koristiti samo recikliranu plastiku. Osim u svojim proizvodima, Adidas se obvezao prestati koristiti plastiku i u svojim uredima, skladištima i distribucijskim centrima. Sve zajedno trebalo bi rezultirati godišnje s 40 tona manje plastike.

Oko polovice materijala u 920 milijuna pojedinačnih Adidasovih proizvoda čini poliester, a u sezoni proljeće-ljeto 2019. cijela linija odjeće bit će napravljena s 41 postotnim udjelom reciklirane plastike. Kompanija koja je 2016. predstavila prve tenisice za trčanje napravljene od recikliranih plastičnih boca za ovu je godinu postavila cilj prodaje pet milijuna pari sportske obuće od reciklirane plastike.

Za iduću godinu cilj je još ambiciozniji, 11 milijuna pari. Valja, napomenuti da je u 2017. prodano milijun tenisica napravljenih od recikliranih materijala. Udio prodanih, ali i planiranih i dalje je mali udio u ukupnoj prodaji tenisica. Uspije li Adidas doseći cilj za 2019., to će činiti tek tri posto ukupne godišnje proizvodnje sportske obuće.

Adidas se kako bi preusmjerio pažnju na onečišćenje oceana, udružio s organizacijom Parley for the Oceans, koja je osnovana 2013. Reciklirane tenisice su njihov zajednički projekt, gornji sloj je napravljen od recikliranog otpada iz oceana te ilegalnih mreža za izlov.

Jeftin i svestran materijal

Globalna upotreba plastike povećala se dvadeset puta tijekom posljednjih 50 godina, a očekuje se da će ponovno udvostručiti u idućih 20 godina. Materijal je jeftin i svestran, ali vlade i potrošači sve su svjesni ogromnih šteta po okoliš. Istraživanja pokazuju da će do 2050. godine u oceanima biti više plastike od riba ukoliko bismo mjerili težinu.

Na globalnoj razini, samo 14 posto plastike se skuplja za recikliranje. Stopa ponovne upotrebe plastike je poražavajuća u usporedbi s drugim materijalima. Naime, 58 posto papira i do 90 posto željeza i čelika se reciklira.

Osim Adidasa u globalnoj kampanji s ciljem eliminiranja plastike ili bar smanjena njene upotrebe su i Starbuck koji ima u planu riješiti se plastičnih slamki, te McDonald sa sličnom agendom u UK i Irskoj, dok Ikea ukinula proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

>> Pogledajte video o mjestima koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije