Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKI POSAO

A sve je krenulo od hobija: Zajedničkim snagama pokrenuli ozbiljnu proizvodnju craft piva

Poduzetnica Marijana Bošnjak
Foto: Udruga Perspektiva
1/3
18.12.2019.
u 09:06

„Znanje i kontakti koje sam stekla sudjelovanjem u projektu za mene ima veliku vrijednost jer omogućuju meni i mojoj obitelji da poboljšavamo svoje proizvode i usluge“

Poduzetnica Marijana Bošnjak živi u Novoj Gradiški, u Brodsko-posavskoj županiji, udana je i majka dvaju sinova. Uvijek ističe da sudjeluje u obiteljskom poslovanju, što je prava definicija dobro poslovno organizirane obitelji u kojoj svaki član ima ulogu prema svojim znanjima, kompetencijama i prema ljubavi za stvaranje novog proizvoda.

Marijana je diplomirana ekonomistica i nakon petnaestak godina savjetovanja turista, vođenja turističke agencije, rada u računovodstvu i lokalnoj akcijskoj grupi, odlučila se uključiti u obiteljski posao.

Marijanina poduzetnička priča počinje 2008. godine kada su prvi puta predstavili javnosti Pivo Bošnjak koje još od 2000. godine, kao tzv. kućni pivar, kuha njezin suprug Mario. Iste godine u proizvodnji mu se pridružuje brat Dario, a Marijana se posvetila poslovima promocije i prodaje čime posao postaje komercijalan. Proizvodni proces odrađuju na OPG-u Bošnjak, a 2014. pokreću Bošnjak Company d.o.o. za trgovinu, proizvodnju i usluge.

U ljeto 2018. njihov novi proizvod GIN MB72 spreman je za izlazak na tržište – predstavljaju ga i u Zagrebu u tjednu akcije Kupujmo hrvatsko na svom štandu.

Foto: Udruga Perspektiva

„Vjerujem da će mi edukacije i umrežavanje kroz projekt Ženska perspektiva biti korak ka ostvarenju mog životnog i poslovnog sna“, napisala je Marijana u svojem motivacijskom pismu“, uključivši se aktivno dvije godine u provedbu projekta Ženska perspektiva.

Neposredna primjena naučenog rezultirala je ove jeseni otvorenjem pivnice Bošnjak Beer&Gin u Novoj Gradiški. „To će biti naš ozbiljni ugostiteljski posao uz Kušaonicu domaćeg piva koja u Sičicama 94 u sklopu OPG-a Bošnjak radi na upit zainteresiranih gostiju“, objasnila je Marijana i dodala da je svi koji požele kušati njihove proizvode mogu kontaktirati putem Facebook stranice Bošnjak Beer&Gin.

„Kada mi je stigao poziv za Žensku perspektivu, javila sam se i pozvala sam i prijateljice koje su to rado učinile. Znanje i kontakti koje sam stekla u projektu za mene imaju veliku vrijednost jer omogućuju meni i obitelji da dodatno poboljšavamo svoje proizvode i usluge“, kazala je Marijana.

„Nužna stvar koja se mora dogoditi da bi nam u Hrvatskoj sve krenulo bolje je da o stvarima o kojima se odlučuje, odluku donosi osoba koja to razumije. Svi ostali, tu mislim i na građane, bi trebali razumjeti da državni proračun nije balon pun novca kojega je netko spustio na zemlju, nego je to vreća s novcem koju pune ljudi koji u Hrvatskoj nešto proizvode i nešto stvarno rade“, spremno ističe.

Foto: Udruga Perspektiva

„Mnogi poduzetnici sele svoje poslovanje u druge države. Tu vidim priliku da donositelji odluka pomognu na način da promijene one dijelove propisa zbog kojih su poduzetnici preselili poslovanje. Nitko ne odlazi iz države jer mu je drugdje ljepše. Odlazi se zbog povoljnijih uvjeta za život i poslovanje“, zaključuje Marijana.

Projekt Ženska perspektiva financira The Coca-Cola Foundation

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije