Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapošljavanje

90% poslova treba računalne vještine

'PR-ECDL01_nnn_pos_031010'
''
03.10.2010.
u 15:03

Broj zaposlenih u Hrvatskoj od početka krize pao je deset posto, a u ICT-sektoru tek tri posto

Svi problemi hrvatskog gospodarstva vrte se oko nezaposlenosti ili njome rezultiraju, a inicijative koje bi potaknule razvoj vještina nužnih za pronalaženje posla ili bolje karijere nisu baš česte. Nedavnom prezentacijom “Put do boljeg radnog mjesta” informatičko učilište Algebra pokazalo je mogućnosti razvoja karijere u sektoru informatičke tehnologije, jednom od najmanje pogođenih krizom.

Nužne investicije u ICT

Analizirajući trendove na europskom i hrvatskom tržištu rada, Algebra, Microsoft i portal MojPosao.net donijeli su zajednički zaključak da gospodarski oporavak Hrvatske i povećanje efikasnosti javne uprave nije moguće planirati bez povećanih investicija u ICT-rješenja, što će razviti i potrebu za novim informatičkim profesionalcima.

– Istraživanje koje su proveli Microsoft i IDC na globalnoj razini pokazalo je da će se u idućih pet godina za čak 90 posto radnih mjesta zahtijevati ICT-znanja i vještine, što već danas predstavlja izazov obrazovnim institucijama. S druge strane, uloga ICT-profesionalaca i broj informatičkih stručnjaka u procesu izlaska iz krize bit će od velikog utjecaja na brzinu transformacije te optimizaciju procesa unutar javnog, ali i privatnog sektora – komentirao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatske.

Istraživanje je pokazalo da čak 50 posto direktora ljudskih resursa smatra kako će po završetku ekonomske krize ICT-vještine biti neophodne za više radnih mjesta nego danas.

Najtraženiji programeri

– Iako je od početka krize broj zaposlenih smanjen za nešto više od 10 posto, neki su sektori pokazali veću otpornost. Prema podacima Zavoda za statistiku, ICT-sektor je reducirao broj radnih mjesta za tek tri posto – kaže član uprave Algebre Hrvoje Balen.

Prema podacima portala MojPosao.net, kategorija “računarstvo i internet” predstavlja jednu od najvećih na portalu, a istodobno i jedinu u kojoj broj oglasa kontinuirano raste, četiri kvartala zaredom. Najtraženija su radna mjesta programer, web-dizajner, sistem-administrator, informatičar, sistem-inženjer, Java-programer i serviser računala. Algebra je pokrenula i stipendijski natječaj vrijedan 500 tisuća kuna i namijenjen stjecanju znanja i vještina za uspješnije konkuriranje na radnim mjestima. U sedam hrvatskih gradova organiziraju Otvorene dane IT-zanimanja – dvodnevne susrete s pojedincima koji žele saznati više o radnim mjestima i poslovnim perspektivama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sebastian
sebastian
04:48 04.10.2010.

Vi ste zakasnili na voz, radna mjesta su inozemstvu i to dobro placena, orientirajte se vise po vladi on ce sigurno imati rijesenje za vasu buducnost, ali zauvijek !!!????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije