Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I veliki strepe

72% tvrtki u RH: Porezna uprava stvara nesigurnost

dražen nimčević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27.11.2013.
u 11:49


U čak 81% mađarskih tvrtki tvrde da im je stupanj porezne nesigurnosti visok

Istraživanje o utjecaju poreza i poreznih uprava diljem Europe na poslovanje pokazalo je da u velikim hrvatskim tvrtkama imaju dojam da rade u većoj poreznoj nesigurnosti nego što je slučaj s tvrtkama u Europi. Naime, predstavnici čak 72 posto od 18 velikih tvrtki u Hrvatskoj, koje su sudjelovale u istraživanju Deloitta, izjavili su kako se njihove tvrtke suočavaju s visokim stupnjem porezne nesigurnosti dok u Europi 61 posto tvrtki dijeli taj problem. Nepovoljno porezno okruženje plod je česte izmjene poreznih propisa te retrogradna primjena zakona.

Retroaktivnost zakona

Hrvatska ima i specifičan problem spornih uputa koje su često različite od ureda do ureda Porezne uprave, koji je istaknulo 90 posto menadžera. Najviši stupanj nesigurnosti imaju Mađari sa 81 posto tvrtki koje ističu taj problem, a u tom je dijelu najlakše irskim tvrtkama, koje su u samo 11 posto izrazile poreznu nesigurnost. Hrvatski menadžeri, a riječ je o voditeljima financija u najvećim tvrtkama u državi, rekli su kako na poreznu nesigurnost utječe i stroži nadzor poreznika, a vrlo je zanimljivo da imaju dojam da su pod puno većim pritiskom nego njihovi europski kolege. Naime, dvije trećine ih misli da je porezna nesigurnost veća nego u ostalim zemljama, a nijedan menadžer ne vjeruje da postoji zemlja s većom poreznom nesigurnošću od Hrvatske. Međutim, iako kritiziraju promjene poreza i rad poreznika, gotovo 78 posto njih imaju odlične odnose s referentima.

Istraživanje je provedeno u lipnju i srpnju, a čak i Deloittovi analitičari priznaju da bi rezultati vjerojatno bili drugačiji da su radili istraživanje u rujnu ili listopadu kada su počele intenzivne kontrole i kada su pronađene skrivene porezne obveze u Ini, HEP-u i Agrokoru.

Malo savjetnika

Međutim, u Deloittu upozoravaju da su za probleme s poreznim vlastima tvrtke često i same krive. Samo u najvećim sustavima postoji porezni odjel koji se konzultira pri investicijama ili pri potpisivanju ugovora.

– Porezne savjetnike u Hrvatskoj obično se poziva da ugase vatru, a ne kao u uređenim sustavima da osmisle poreznu strategiju – kazao je Dražen Nimčević, partner zadužen za Odjel poreznog savjetovanja u Deloittu. Istraživanje je, naime, pokazalo da 78 posto velikih tvrtki ima zajedničku službu financija i poreza pa nije ni čudno da se uglavnom porezima bave tako da prijavljuju iznos porezne obveze te ih plaćaju. Nimčević se požalio da u Slovačkoj radi oko 5000 poreznih savjetnika dok ih je u Hrvatskoj jedva 200-tinjak.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije