Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIPTO-BUDUĆNOST

5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini

Auro Domus
Foto: Shutterstock
1/4
30.07.2021.
u 08:00

Nema više sumnje da se svijet financija razvija oko nove tehnologije, no na tržištu kriptovaluta svaki dan je nepredvidljiv zbog čega je to tržište puno neizvjesnosti i rizika

Da su kriptovalute nevjerojatno tržište gigantskih razmjera pokazuje ukupna vrijednost svih kriptovaluta koja je 16. srpnja 2021. godine bila veća od 1,3 trilijuna (milijarda milijardi) dolara.
Svima je postalo poznato da je kriptovaluta digitalna valuta koja se može koristiti za kupnju robe i usluga, ali koristi i online sustave s jakom kriptografijom za osiguravanje mrežnih transakcija. CoinMarketCap, poznato web mjesto za istraživanje tržišta, pokazuje kako se trenutno javno trguje s više od 10.000 različitih kriptovaluta.

Kriptovalute su širom svijeta pozdravljane kao budućnost financija, ali nestabilnost cijena koja okružuje ove digitalne ponude još uvijek ih čini rizičnim ulaganjima. No, što su ulaganja rizičnija, to je u slučaju uspjeha njihova isplativost veća. U 2021. godini Bitcoin i dalje ima najvišu tržišnu vrijednost koja doseže čak 32.000 dolara, a odmah nakon njega slijedi Ethereum s vrijednosti od 2000 dolara koja i dalje neprekidno raste. Nakon njih idu Tether, Binance Coin, Cardano, Polkadot i mnoge druge kriptovalute.

Svaka od navedenih ima dnevne fluktuacije u svojim vrijednostima, zbog čega mnogi oklijevaju kod donošenja konačne odluke o ulaganju. Iz tog razloga u nastavku donosimo 5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini.

Prvo se informiraj pa uloži

Kriptovalute su virtualnog „neopipljivog“ oblika i predstavljaju apstraktna, ali cjenovno vrijedna ulaganja. Svaki pravi ulagač mora shvaćati samu srž predmeta u koji ulaže kako bi razumio promjene na tržištu i njihov utjecaj na kretanje vrijednost predmeta. Isto pravilo vrijedi i kod kriptovaluta, prvo morate razumjeti osnove po kojima tržište funkcionira, zatim pratiti kretanja valuta i predikcije financijskih stručnjaka i tek onda uložiti.

Poznata financijska stranica Insider Monkey iznijela je predikcije kretanja na tržištu kriptovaluta u 2021. godini koja će svakom pravom ulagaču pomoći u donošenju konačne odluke, a možda nekoga i potaknuti da se više upozna s ovim digitalnim tržištem.

Kriptovalute su virtualnog „neopipljiva“ oblika i predstavljaju apstraktna, ali cjenovno vrijedna ulaganja
Foto: Shutterstock

1. Ako je Bitcoin zlatna kriptovaluta, Litecoin je srebrna

Charlie Lee izvršni je direktor zaklade Litecoin i osnivač Litecoina – šeste najveće kriptovalute na svijetu koja radi na mehanizmu „Proof of stake“ – dokazivanje udjela. Ovaj pristup funkcionira na način da čvorovi na mreži ulažu određenu količinu kripto valute da bi postali kandidati za potvrdu novog bloka i zaradu od njega. Zatim algoritam odabire iz skupine kandidata čvor koji će potvrditi novi blok. Upravo se po ovome Litecoin razlikuje je od Bitcoina koji funkcionira po mehanizmu „Proof of work“ koji se, zbog velikog energetskog intenziteta koji koristi za rudarenje, našao na meti Elona Muska.

Litcoin se također smatra kao Bitcoin spinoff koji nudi niže naknade i brže vrijeme transakcija od matičnog novčića. Lee je iskustvo stekao kao bivši inženjer u tvrtki Alphabet Inc. sa sjedištem u saveznoj državi Kaliforniji koja je poznata kao jedna od  najvećih institucionalnih ulagača u digitalne valute.

U intervjuu za američku novinsku publikaciju CNBC krajem travnja ove godine, Lee je objasnio da je u svijetu kriptovaluta Litecoin sličan Bitcoinu kao što je srebro zlatu, napominjući da Litecoin koristi drugačiji algoritam rudarstva u odnosu na matični novac. Ova bi razlika mogla biti važna za tvrtke poput Alphabet Inc. koje žele niže naknade i brže mreže, kao i ekološke opcije u kripto industriji. Lee je za CNBC tijekom pojavljivanja rekao da je Litecoin četiri puta brži od Bitcoina i da ima više tokena, što ga čini lakšim za upotrebu.

2. Polkadot je u poziciji da preuzme altcoin prostor

Denko Mancheski izvršni je direktor tvrtke Reef Finance, velikog agregatora poljoprivrednih gospodarstava za likvidnost i prinos koji je uložio u Polkadot, mrežu i kriptovalutu koja djeluje kao most između različitih blockchain sustava. Objasnio je kako je to je siguran financijski sustav, sličan onom koji koristi Square, Inc., kalifornijska tvrtka za digitalna plaćanja. No razlika između njih i Polkadota je to što Polkadot pruža programerima pristup sigurnosti kako bi pojačao obranu oko svojih novih valuta, čineći ih manje podložnima vanjskim napadima. I sam Forbes je u veljači izjavio kako je Polkadot u glavnoj poziciji da preuzme altocin prostor – prostor koji obuhvaća sve kriptovalute koje nisu Bitcoin, zbog sporog razvoja unutar Ethereuma, čime će biti još jedan korak bliže gigantskom Bitcoinu.

3. Ethereum će do 2025 doseći vrijednost od $100,000

Ethereum je druga najpopularnija kripto valuta na svijetu za koju mnogi vjeruju da će u narednim godinama preuzeti prvo mjesto od Bitcoina jer velike tvrtke poput Shopify Inc., kanadske platforme za e-trgovinu, već prihvaćaju Ethereum kao valutu za plaćanje. Takvo povjerenje već sad se iskazuje isplativim jer  financijski stručnjaci poput Sarah Elizabeth Bergstrand, operativne direktorice tvrtke BitBull Capital, vjeruju da će budući događaji unutar sustava Ethereuma koji je u procesu prebacivanja „na mršaviju“ platformu s manje energetskog troška dovesti do zapanjujućeg povećanja cijene njihovog „coina“. U intervjuu za časopis Forbes, Bergstrand je predvidjela da će Ethereum rasti do nevjerojatnih 100.000 dolara do 2025. godine.

Usvajanje solarne energije u rudarstvu doprinijet će novom rastu Bitcoina
Foto: Shutterstock

4. Bitcoin će dosegnuti vrijednost od 500.000 dolara

Cathie Wood je izvršna direktorica ARK Investment Management - tvrtka za upravljanje investicijama sa sjedištem u New Yorku, i jedna od najuspješnijih investitorica na svijetu. Stalno podupire Bitcoin kako bi uspio kao najpopularnija kriptovaluta na svijetu, baš kao i velike tvrtke poput Tesla Inc.

Iako je negodovanje Muska oko energetski intenzivnih rudarskih metoda koje Bitcoin koristi, dovelo do pada vrijednosti ovog novčića, Wood je predvidjela da će se Bitcoin porasti na vrijednost od 500 000 američkih dolara jer se usvajanje solarne energije u rudarstvu kovanica dramatično ubrzalo. Tako su najnovija istraživanja pokazala da oko 75% rudarenja bitcoina pokreću obnovljivi izvori energije te da je zelenije nego većina druge industrije.

5. Blockchain će promijeniti novčani tijek u svijetu

Jed McCaleb glavni je tehnološki direktor kriptovalute Stellar, digitalne valute koja razvija svoje ime nudeći stručnost u kripto transakcijama na razini poduzeća. Dok je najavljivao partnerstvo između Stellara i IBM-a još 2017. godine, Jed McCaleb je predvidio da će nova suradnja predstavljati značajnu prekretnicu za Stellar, kao i za industriju financijske tehnologije u cjelini.

Predviđajući budućnost kripto industrije, napomenuo je da bi napredna tehnologija u budućnosti nakon što je u potpunosti promijenila IBM, potencijalno mogla promijeniti i način na koji se novac kreće širom svijeta. A baš kao i globalne tvrtke poput Tesla Inc., Shopify Inc. i Square, Inc., IBM, i Stellar je jedna od najboljih kripto dionica za prekogranični transfer, prema 10 najvećih predviđanja kriptovaluta 2021. godine.

Prilike za ulagače

Tržište kriptovaluta ima mnogo prilika koje se neočekivano pojave i jako brzo nestanu. Bitno ih je znati na vrijeme prepoznati i sukladno tome ispravno djelovati. Svaki ulagač traži sigurno mjesto za kupnju i prodaju svojih kriptovaluta, a upravo je „Crypto mjenjačnica“ od Auro Domusa pravo mjesto za takve stvari.

Crypto mjenjačnica od Auro Domusa pravi je i siguran izbor za sve kripto ulagače
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući tehnološkim rješenjima nudi sigurnu i brzu uslugu prilikom kupnje i prodaje kriptovaluta. Razvijene procedure omogućuju jednostavnost kod kupnje i prodaje kriptovaluta u svega tri koraka uz podršku djelatnika. U konačnici dostupna je u svim dijelovima Hrvatske i nudi iznimno široku ponudu kriptovaluta.

Kupnja i prodaja kriptovaluta nikad nije bila jednostavnija, a uz Auro Domus gotova je u samo tri koraka. Nemojte više oklijevati, jer je sada još uvijek dobro vrijeme za priključivanje tržištu kriptovaluta. Iskoristite prilike koje vam se nude i uložite u svoju budućnost.

Sadržaj nastao u suradnji s Auro Domus.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije