Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugovi

16.758 radnika nije dobilo plaću, bez doprinosa oko 100 tisuća ljudi

radnik
Marijan Sušenj/PIXSELL
26.04.2012.
u 10:00

Vlada donosi uredbu po kojoj nitko ne može isplatiti plaću dok tvrtka ne plati doprinose, a stručnjaci tvrde: kreću isplate na ruke.

Ministarstvo financija pripremilo je i objavilo prijedlog uredbe o plaćanju doprinosa, koja bi trebala biti prihvaćena ovaj tjedan, a u primjeni će biti od 1. svibnja.

Tragično za sve

Ministri tvrde da država od poslodavaca potražuje oko 20 milijardi kuna nenaplaćenih doprinosa, s tim što je njihova procjena da deset milijardi kuna neće nikad naplatiti, ali velike su šanse da naplate preostalu polovicu duga. Isto tako, iz Vlade tvrde da tvrtke nisu plaćale doprinose za približno sto tisuća radnika mjesečno, ali većina je među njima isplaćivala neto plaće. Porezna uprava navodi da plaću za veljaču nije isplatilo 3689 poslodavaca kod kojih je zaposleno 16.758 radnika. Država je tvrtkama dužnicima ponudila nagodbu i obročnu otplatu duga, a pripremaju se i promjene stečajnih pravila.

Sindikati pozdravljaju donošenje uredbe i uvođenje reda, ali se boje da bi sada radnici problematičnih tvrtki mogli ostati i bez neto plaće. Doprinos je prihod države i radnici nemaju nikakve mogućnosti da utječu na njihovu uplatu, no slabe su im šanse i da dođu do neto plaća ako ih tvrtke ne plate na vrijeme.

– Bilo bi tragično da država uredbom zaštiti svoju poziciju, naplati doprinose i zažmiri na neisplatu plaća. Očekujemo uvođenje reda i u isplatu plaća, a bio bih silno tužan da se pojavi i jedan jedini slučaj da radnici nisu dobili plaće, a država naplati doprinose – kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 Uredba neće zakomplicirati obveze dobrih poslodavaca, a to su oni koji se drže slova zakona i plaće za prethodni mjesec isplaćuju do 15., a doprinose do 30. u mjesecu. Ministarstvo financija najavilo je da će do 1. svibnja bankama dostaviti popis tvrtki i poslodavaca koji nisu uplatili doprinose za dva mjeseca unatrag, za veljaču i ožujak. Kod svakog naloga za isplatu plaća banke će morati provjeriti nalazi li se tvrtka na tom popisu, koji će se ažurirati svakih mjesec dana za dva mjeseca unatrag. Otkriju li dug, banke dužnicima neće provesti nalog za isplatu plaća dok ga ne podmire, već će o tome obavijestiti Finu, a ovi Poreznu upravu.

Mogli se zaštititi

Sindikalist Novosel kaže da je država i dosad imala sve mehanizme da naplati poreze i doprinose, ali bez obzira na to, dug se gomilao godinama. Jedni su koristili priliku što nije bilo kontrole i smanjivali troškove, drugi su se našli u neprilici iz koje se sada moraju izvlačiti kako znaju jer im prijeti stečaj. Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža-Turković kaže da se ideja nove uredbe sastoji u tome da će poslodavci dužnici doći u banku. Međutim, plaće se nužno ne moraju isplaćivati preko računa banke nego i iz dnevnog utrška tvrtke.

– Zakon o platnom prometu dopušta i mogućnost da tvrtke ne pohranjuju dnevni utržak kod banaka, već ga zadrže kod sebe. Jedino poslodavci koji glavninu poslovanja obavljaju preko računa moraju doći u banku i dati nalog za isplatu. Ostali neto plaće mogu isplatiti iz dnevnog utrška – ističe Jarža-Turković. Ministar financija Slavko Linić tvrdi da je zaoštravanje odnosa prema dužnicima imalo pozitivnog utjecaja na prihode proračuna, koji su porasli 4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Komentara 34

SW
swimm
14:31 27.04.2012.

ma jel to moguce...pa adeze je bio tak uspjesan ;)

OB
-obrisani-
08:48 28.04.2012.

SVe i dalje je prolongiranje agonije za većinu i naroda koji se sustavno vara već 20 + 45 godina

Avatar BABAMACA
BABAMACA
11:53 26.04.2012.

Pitam se sto znaci ovi komentari sto mi komentiramo?Procitao sam neki dan za Bandica neznam tocno koliko je reko da prima tisuca na mjesec i ne zali se.Pa on je mukotrpno to zaradio ko i Milinovic samo dodje do blagajnice i pita IMALI ONO ZA MENE DANAS hm hm samo je odgovor koliko vreca zelite gospodine stvarno bezobrazluk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije