Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGOCJENE KUNE

Ovo je 15 savjeta kako uštedjeti vodu i popraviti kućni budžet!

Voda slavina
Foto: Thinkstock
Autor
Marko Biočina
25.02.2014.
u 11:17

Čak i ako samo spriječite da voda teče sve vrijeme dok perete suđe, tuširate se ili brijete, ostvarit ćete znatne uštede koje ćete osjetiti i na svom novčaniku

Hrvatska Vlada nedavno je donijela odluku o povećanju vodne naknade. Od 1. travnja svi građani i tvrtke u Hrvatskoj plaćat će kubik vode 1,5 kuna više nego dosad. Ako se zna da prosječan građanin Hrvatske troši oko 130 litara pitke vode na dan, ispada da bi se godišnja izdvajanja za tu namjenu mogla povećati za 70-ak kuna po osobi. Većim kućanstvima to poskupljenje moglo bi predstavljati ozbiljan udarac na kućni budžet pa je za očekivati da će interes građana za racionalnije postupanje s vodom porasti. Ovo su neki savjeti za odgovorno i racionalnije postupanje s vodom.

1. Kad ručno perete posuđe, ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete oprati posuđe.

2. Perete li posuđe ručno, trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

3. Natopite prljavo posuđe prije pranja umjesto da tvrdokorne nečistoće perete pod mlazom vode.

4. Nemojte odleđivati zamrznutu hranu pod mlazom vode.

5. Uključujte perilicu za rublje samo kad je puna.

6. Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi – potrošit ćete i do 50% manje energije i vode.

7. Dok perete zube, zatvorite slavinu jer tako možete uštedjeti i do pet litara vode po osobi na dan.

8. Dok perete ruke, ne dopustite da voda cijelo vrijeme teče. Na ovaj se način može uštedjeti i do deset litara vode po osobi na dan.

9. Zatvorite slavinu prije nego počnete šamponirati kosu.

10. Učinite to i prije nego što se počnete brijati.

11. Ako imate individualni vodomjer, redovito ga provjeravajte, zapisujte i analizirajte mjesečnu i tjednu potrošnju vode u svome kućanstvu.

12. Kad provjeravate curenje ili kapanje kućnih instalacija, a imate vrt i okućnicu, ne zaboravite provjeriti i vanjske instalacije.

13. Ako imate obiteljsku kuću, prikupljajte kišnicu koju ćete koristiti za zalijevanje cvijeća, pranje auta i slično.

14. Ako nemate mogućnosti prikupljati kišnicu, a sami perete svoj automobil, budite racionalni. Svako pranje troši oko 200 litara pitke vode.

15. Zamijenite brtve na svojim slavinama iz kojih kaplje. Ako slavina kaplje brzinom od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara po danu, a godišnji iznose oko 6000 litara.

>>Savjetujemo kako odabrati prozore i uštedjeti energiju

Komentara 13

DU
Deleted user
11:25 25.02.2014.

Joj što volim ovakve članke posebno kad se sjetim da je cijela zgrada na zajedničkom brojilu a ako bi se htjeli odvojit uz more papirologije i suglasnosti traže da u svaki stan ugradimo po dva vodomjera jer su dvije vertikale ))))))))))))))) zašto dio Hrvatske živi u nekom drugom svijetu iz maše hoću i ja tamo ha ha

HO
hordubal
11:36 25.02.2014.

srećom veći broj čitatelja misli da su ovi savjeti totalna glupost (znači da su ih roditleji na vrijeme naučili te stvari), no kad bi se malo kod drugih pogledalo, došlo bi se do zastrašujuće činjenice, ljudi troše resurse kao da im nema kraja, posebno tamo gdje su zajednička brojila, svak računa zašto bi ja štedio, kad susjed troši više od mene i nabija mi ratu

MO
modovisisajteMaraschino
11:24 25.02.2014.

16. manje telefonirajte :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije