Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zorana Bajt
Autor
Zorana Bajt

Bez Mladić i Hadžića tužba se neće povući

ratko mladić
Arhiva VL
15.11.2010. u 12:00

Srbija zasad nije napravila ništa zbog čega bi Hrvatska trebala povući tužbu pred ICJ-em.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić uoči službenog dolaska u Zagreb još je jednom izrazio spremnost Srbije da povuče svoju protutužbu, zamjerivši Hrvatskoj što zasad nije spremna na isti potez. Tadić ovaj put tvrdi da EU podržava povlačenje. EU bi takav potez vjerojatno pozdravio, ali to od Zagreba nije tražio, dok od Beograda i dalje traži uhićenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Podsjetimo, Hrvatska u svojoj tužbi traži od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da utvrdi da je Beograd odgovoran za genocid u Hrvatskoj, kao i da Beograd kazneno goni sve odgovorne osobe, da utvrdi sudbinu svih nestalih, kojih je još 1419, da vrati otetu hrvatsku kulturnu baštinu i nadoknadi štetu Hrvatskoj zbog gubitaka. Prema hrvatskoj tužbi, tijekom četiri ratne godine počinjeno je kazneno djelo genocida etničkim čišćenjem hrvatskih stanovnika, odnosno raseljavanjem, ubijanjem 10.572 osobe, zlostavljanjem, bespravnim zatočenjima više od 7000 osoba po logorima i uništavanjem njihove imovine.

Pisci te tužbe, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović i bivši ministar pravosuđa i sadašnji visoki dužnosnik UN-a Ivan Šimonvić, u više su navrata objašnjavali zašto Hrvatska ne može još uvijek povući tužbu. U intervju koji je početkom godine dao Večernjem listu Šimonović je kazao kako osobno smatra da bi Hrvatska mogla pristati na povlačenje ako “Srbija nedvosmisleno osudi agresiju na Hrvatsku i zločine Miloševića i njegovih supomagača, dosljedno kazni sve počinitelje ratnih zločina, omogući doznavanje pune istine o nestalima te vrati sve odneseno kulturno blago”. To se još nije dogodilo. Ni po Josipoviću mišljenju nije došlo vrijeme za povlačenje tužbi koje, priznaje, opterećuje odnose dviju država. U proteklih jedanaest mjeseci, koliko je predsjednik, Josipović nije promijenio svoj stav u vezi s povlačenjem tužbi.

– U Srbiji je došlo do promjena nabolje, ali nedovoljno. Ali ako bi se okolnosti još popravile – jer danas postoji ozbiljna suradnja na otkrivanju sudbine nestalih, počeo je i postupak povrata kulturnog blaga, Srbija ima Specijalni sud za ratne zločine koji, po mom profesionalnom uvjerenju, a ja bavim upravo tim segmentom prava, radi vrlo dobro, Srbija surađuje s Haaškim sudom... No tu je i jedan veliki nedostatak – Srbija mora riješiti pitanje Mladića i Hadžića! Dakle, ako bi se ciljevi koje smo postavili mogli ostvariti na drugi način, ne vidim zašto bismo se tužili – izjavio na početku svog mandata predsjednik Josipović. Ni to se zasad nije dogodilo.

Uhićenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića Srbija bi jednim potezom omogućila napredak u dva važna pitanja – a to su članstvo u EU i stvaranje mogućnosti za povlačenje hrvatske tužbe za genocid. Nadajmo se da je toga svjestan i srbijanski predsjednik Tadić, koji bi nakon toga imao više argumenata da uoči dolaska u Zagreb traži povlačenje hrvatske tužbe od sadašnjeg pozivanja na Bruxelles.

Ključne riječi

Komentara 35

DO
downunder
16:40 15.11.2010.

KraljDragutin hajde, ma nemoj biti skroman. Ta Srbi su nebeski narod, iznad svega, baš kao i nacisti nekad. Nema nacije na planetu koja im je ravna da vam stane na rep pa se morao umješati i NLO.

UT
utatica
18:37 15.11.2010.

izručenje srbijaskih ratnih zloičnaca ne može biti jedan od uvjeta za povlaćanje tužbe za genocid, razlog za povlaćenje tužbe može biti jedino da srbijanska službena politika prizna da je srbija počinila genocid

DO
downunder
16:28 15.11.2010.

KraljDragutin istina, bili bi mirni da nas nisu napali krvozderni barbari tj. pravoslavni Turci s istoka. Pa nisi ti valjda jedini Srbin koji tvrdis da je taj sud pravedan. Ostali kukaju kako su samo Srbe sudili za Srebrenicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?