Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.02.2011. u 12:22

Domaći krojači pozvani su kod kreatorke Merkel da im kaže što se u Europi trenutačno nosi

Sjeveroistočna Afrika sve je bliža jugoistočnoj Europi. A tu je i zapadna Azija. Bliski istok sve je bliže, a daleki Zapad sve je dalje. Jedni traže Mubaraka, drugi Gadafija, treći nekog trećeg. Po jednima Mubarak je na svojoj hacijendi u Egiptu, po drugima u Njemačkoj, a neki misle da je u Bosni. Jer ne može Mubarak bez – piramida. A možda je i obratno. Bosna i Hercegovina ima piramide, ali unatoč tome, nikakav Mubarak tu ne može proći jer se iz aviona vidi što se sve događa u zemljama u kojima se ne poštuje volja naroda. Neki mediji su kazali da je i Gadafi u Bosni jer je oženjen iz Hercegovine!

Banjalučki biskup Franjo Komarica reče u Oslobođenju da je BiH kao tronožac s tri različite dužine nogu pa taj tronožac stalno hramlje i posrće. Sličnog su mišljenja mnogi u BiH i izvan nje pa bi trebalo prestati s piljenjem najkraće noge bh. tronošca. Nekima još nije sve jasno pa se čude kao oni što su se u hercegovačkoj humornoj predaji čudom pitali:

- Tri puta pilili smo gredu, a ona svaki put - kratka!

Predstavnici međunarodne zajednice, koji su skrojili daytonski trofrtaljac na duplo kopčanje, govore kako se neće miješati u redizajn tog tijesnog bh. kaputa. Domaći krojači pozvani su kod europske kreatorke Angele Merkel koja ih želi posavjetovati oko toga što se u Europi trenutačno nosi, a dolaze i američki dizajneri sa svojim savjetima. No, puno je onih koji smatraju da će se EU i SAD ipak morati konkretnije umiješati, kako bi se došlo do koliko-toliko pravednog ustroja BiH. Oni koji se nalaze u najtežoj poziciji nadaju se da to miješanje neće sličiti miješanju one dvojice „džentlmena“ kad su vidjeli kako dva mangupa tuku jednu ženu. Jedan od dvojice „džentlmena“ pričao je kako su se međusobno pitali trebaju li se njih dvojica umiješati i reče:

- Umiješamo se nas dvojica i prebijemo je k’o vola u kupusu!

Vicmaheri kažu da ni Chuck Norris ne može sastaviti bh. vlast bez dva HDZ-a! Za Chucka govore da ima tri sina jedinca, za razliku od daytonske Bosne i Hercegovine koja ima dva jedinca i jednog posinka. Može li BiH postati država triju ravnopravne braće, više nije samo pitanje SAD, već ponajviše Njemačke, ali i nekih drugih.

Flamanski političar Johan Vande Lanotte kao da je čuo prijedloge bh. Hrvata o najboljem ustavnom ustroju za BiH pa isti model predlaže i za Belgiju, koja nosi svjetski rekord u trajanju (ne)uspostavljanja vlasti. Ovaj bivši sveučilišni profesor ustavnog prava te ministar i potpredsjednik belgijske Vlade, u svom predavanju na sveučilištu u Gentu rekao je da se Belgija treba ustrojiti kao unija četiriju entiteta: Flandriju, Bruxelles, Valoniju i njemačke kantone. Valja naglasiti da u Belgiji živi do 75.000 Nijemaca.

Kažu da je politika zapravo nastavak rata mirnim putem. Pa bh. Hrvatima predstoji hod pod mukama. Treba biti ustrajan kako se ne bi dogodilo nešto slično američkom grafitu:

Ovdje je zakopana ratna sjekira, pleme je malo dalje! Umjesto dogradnje Daytona, na djelu je njegova razgradnja, a oni koji krše zakon kažu kako su oni zakon. Tumačenje zakona u BiH podsjeća na nezgodnu zgodu između muža i njegove odsutne supruge. Muž je nazove telefonom i upita kako oprati njegovu najdražu majicu, a ona mu dade savjet:

- Postupi po onome što piše na majici!

- Na majici piše “Žuja je zakon“ – uzvrati muž.

A kruh nasušni u BiH sve je skuplji pa država u kojoj još nije uspostavljena vlast pokušava zamijesiti cijene kruha. U Srbiji se gorko šale na sve to i pričaju kako je trener Barcelone ušao u svlačionicu s vrećom brašna i rekao:

- Danas Leo MESI!

A tko će i kako zamijesiti BiH, pitanje je SAD, EU, Rusije i Turske!

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
12:20 27.02.2011.

Dopada mi se revijalno-humoristički ton članka, ali u zbilji nedostaje nekoliko gorkih konstatacija. Belgija, koju opisuju kao najviše zapadnu balkansku državu, ima nekoliko specifičnosti u odnosu na BiH. Prvo i najvažnije, radi se o jednoj od najviše bogatih država EU i znano - novac je jak sedativ i priječi nagle promjene ustavnog uređenja, a što je bilo najviše razvidno na nedavnom kanadskom referendumu. BiH je pak jedna od najviše bijednih država u Europi kad se mjeri standardom, plaćama odnosno BDP. Siromaštvo na svakom koraku pak djeluje u suprotnom smjeru, odnosno krati fitilj. I Belgija i BiH se mogu \"podičiti\" nevjerojatnom unutr. mržnjom. O prvoj vam mogu posvjedočiti svi naši gastarbeiteri koji su odradili svoje u Belgiji, a uvjeriti se u drugo je najlakše preko Andrićevih djela (a gdje je onda bila Srebrenica i još nekoliko desetina krvavih epizoda s manjim brojem žrtava). I last but not least - Belgija je kraljevina, a BiH ima EU gubernatora. I da zaboravimo načas tu usporedbu s Belgijom, evo slijeda nekih frapantnih činjenica o današnjem ustroju BiH. Multi-kulti na prvi pogled, a u krutoj zbilji: 1 EU gubernator, 1 moneta, 2 entiteta, 2 pisma, 3 naroda koji su nedavno ratovali međusobno po liga sustavu, 3 vjere, 3 člana Predsjedništva i de facto 2 glavna grada. I sve to, tako izuzetno kompleksno, odvija se u pozadini jednog totalno neučinkovitog gospodarstva i s velikom bijedom stanovništva. A tko bi to držao na okupu i dalje i zbog čega odnosno da li postoji nešto približno na svijetu bijelom!? A da su Hrvati spuznuli s de iure konstitutivnog naroda na de facto nacionalnu manjinu i da su preglasavani na svakom koraku - od komunale do Predsjedništva BiH gdje im je islamski puk izabrao svog zeta, o tome nema potrebe ni govoriti. I zaključak bi bio - srećom će tu nakaradu od državne tvorevine dokinuti Dodik jer kad si \"sirovina\" nešto zacrta, ni sve sile ovog svijeta ga neće spriječiti u naumu. Hrvati mogu samo i isključivo profitirati iz bosanskog raspleta jer inače im je evidentan nestanak u bos. loncu.

GR
Gradinar
13:37 27.02.2011.

Ovaj tekst Frane Vukoje je apsolutno živi primjer koliko se u novinarstvu može naučiti zanat i napisati manje više ono što svatko zna, a koliko se ne može biti intelektualac novinar bez duha. Frano obiluje i znanjem i duhom, a ovaj tekst bi trebalo poslati svakome novinaru i kolumnisti u VL na kućno analiziranje. Kapa ti dolje doajenčino!

MO
mozel
19:15 09.03.2011.

Pa potrebno bi bilo da postoji Drzava sa TRI naroda a ne sa DVA. Ako neko drugi prestavlja Hrvate a nije Hrvat,a neda da hrvati postave svoje koga ce oni odabirati i postavljati.Onda je vrijeme da proglase zamrznutu Herceg-Bosnu pa neka svak odlucuje u svom dvoristu pa ondan savk sa svojom odlukom u zajednicki lonac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?