Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zorana Bajt
Autor
Zorana Bajt

Balkan kao trojanski konj SAD-a u EU

clinton
AFP
15.10.2010. u 12:00

Vodeća uloga Washingtona u pregovorima Srbije i Kosova smeta Rusima.

Američka se državna tajnica Hillary Clinton nakon dvodnevne turneje po Balkanu, tijekom koje je posjetila Sarajevo, Beograd i Prištinu, jučer Bruxellesu sastala s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i potpredsjednicom Vijeća ministara Catherine Ashton.

Iako je glavna tema njihova sastanka bila pomoć pakistanskoj vladi, dvije su šefice diplomacije razgovarale o nastavku pregovora Srbije i Kosova. Kako je javio BBC EU, Hillary Clinton i Catherine Ashton su, govoreći tijekom susreta s novinarima o Srbiji, izrazile “nužnost što bržeg pokretanja dijaloga” između Beograda i Prištine. Govoreći o regiji zapadnog Balkana, obje su se založile za “zajednički rad Bruxellesa i Washingtona na stabilizaciji Bosne i Hercegovine i na unutrašnjim reformama u toj zemlji kako bi se osiguralo njeno daljnje približavanje EU”.

Najavljujući svoj prvi dolazak na Balkan, američka je državna tajnica istaknula da SAD želi što prije vidjeti predstavnike Beograda i Prištine za pregovaračkim stolom. Nakon posjeta Prištini, Hillary Clinton je obećala da će s europskim dužnosnicima do kraja ovoga tjedna raditi na strukturi dijaloga kako bi on počeo što prije.

– SAD je zatražio i od Srbije i od Kosova da sjednu za stol i počnu raditi na dugoročnom pozitivnom odnosu. To neće biti lako, ali u svijetu već postoje brojne zemlje koje su prije bile u konfliktu, kao što je Francuska i Njemačka, a koje danas surađuju i trguju – kazala je Hillary Clinton.

U tom procesu stvaranja dugoročnih pozitivnih odnosa Srbije i Kosova SAD će očito imati vodeću ulogu. Europska unija, zato što pet od 27 članica imaju različito mišljenje o neovisnosti Kosova, bila bi hendikepirana u ulozi glavnog medijatora. Iako je Opća skupština UN-a prihvatila Rezoluciju kojom se EU daje uloga glavnog moderatora pregovora između Beograda i Prištine, EU će vrlo teško igrati ulogu medijatora nakon prave faze dijaloga, smatra kosovski analitičar Veton Surroi.

Prema njegovu mišljenju, EU je dvije strane pozvao na dijalog, ali zasad nikome nije kazao o čemu trebaju razgovarati, odnosno nije utvrdio strukturu dijaloga. To će sada pokušati učiniti Washington. Vodeću ulogu SAD-a u budućim pregovorima pozdravili su svim osim Rusa. Xhavit Haliti, član predsjedništva parlamenta Kosova, ocijenio je za RFE da je posjet državne tajnice “potaknuo kosovske institucije na započinjanje pregovora sa Srbijom te potvrdio podršku Amerike tom dijalogu”.

Predstavnica kosovskih Srba Rada Trajković izjavila je da Amerika očito želi napraviti svoj plan i dinamiku pregovora, a također je uvjerena kako je posjet H. Clinton Gračanici pozitivan signal za stvaranje novih općina sa srpskom većinom. Rusi nisu zasad službeno reagirali na posjet H. Clinton Kosovu i američku inicijativu u pregovorima. Međutim, moskovska je Pravda jučer objavila komentar u kojem se ističe da SAD ima svoju skrivenu agendu te da, preuzimajući vodeću ulogu u pregovorima Kosova i Srbije te dajući podršku ulasku tih zemlja i BiH u EU, “želi imati trojanskog konja u EU” kako bi lakše utjecao na zbivanja u Bruxellesu.

Komentara 4

OB
-obrisani-
13:18 15.10.2010.

E da, ganjaju muslimane po svijetu al ih promoviraju na Balkanu jer je blizu Europi. Ak nista drugo nece valjat, bombardirat ce Ameri staru kurbu Europu kad tad.

AN
ana
14:22 15.10.2010.

Korektan i pismen prilog - ali dajte promijenite sliku. Gospođa Clinton izgleda ko leš napola oživljen u laboratoriju nekog poluludog znanstvenika.

OB
-obrisani-
17:43 15.10.2010.

Hillary Clinton i Catherine Ashton su, govoreći tijekom susreta s novinarima o Srbiji, izrazile “nužnost što bržeg pokretanja dijaloga” između Beograda i Prištine. ---------------- Čemu ovakvim budalama služe tajne službe ? Iz otvorenih arhiva vidimo da prave realne izvještaje. Nekaa ih ukinu, samo su im veliki trošak..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?