Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zanima vas koja je trenutna tržišna vrijednost vašeg vozila ili koliko će ono vrijediti za nekoliko godina? Odgovor je jednostavan, Jomologia.

Jomologia
Foto: Promo
1/2
16.06.2020.
u 09:03

Orijentacijske cijene rabljenih vozila mogu se pouzdano odrediti  pomoću on-line kataloga „Jomologia“.

Godina 2020. zasigurno će ostati zapamćena zbog drastičnih promjena u načinu života čiji uzrok je COVID-19. Pandemija je također uzrokovala i brojne ekonomske posljedice, što se odrazilo i na automobilsku industriju te tržište motornih vozila. Najveće smanjenje broja novih i rabljenih novoregistriranih vozila u Republici Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu bilježi se, očekivano, u ožujku i travnju.

Godine 2019., u Republici Hrvatskoj je 4955 novoregistriranih novih vozila u ožujku te 8911 novoregistriranih novih vozila u travnju, dok je 2020. godine u istim mjesecima novoregistrirano 2732, odnosno 1081 novo vozilo. Može se primijetiti smanjenje broja novoregistriranih novih vozila za 44,9 % u ožujku i 87,9 % u travnju u odnosu na 2019. godinu.

Znatno smanjenje broja novoregistriranih novih vozila posljedica je otkazivanja narudžbi vozila od strane rent-a-car tvrtki. Zastupnici i ovlašteni distributeri tako dolaze do viška vozila, a prevelika ponuda vozila u odnosu na potražnju u konačnici ima utjecaj na smanjenje cijene vozila. Aktualne snižene cijene moguće je usporediti s orijentacijskim novonabavnim cijenama koje su dostupne na on-line katalogu „Jomologia“ na web stranici www.jomologia.hr. Katalog s orijentacijskim cijenama prikazuje novonabavne cijene vozila prema službenim cjenicima ovlaštenih zastupnika bez akcijskih cijena i bilo kakvih komercijalnih popusta.

Foto: Arena Hospitality Group

Osim broja novoregistriranih novih vozila, smanjen je i broj novoregistriranih rabljenih vozila u Republici Hrvatskoj (vozila iz unosa/uvoza). U ožujku 2019. godine ukupno je 7683, a u travnju 7533 novoregistrirana rabljena vozila.  Godine 2020. u navedenim je mjesecima novoregistriranih rabljenih vozila 4827, odnosno 1724, čime se bilježi pad od 37,2 % u ožujku te 77,1 % u travnju. Rekordno niske brojke iz travnja 2020. godine posljednji put su zabilježene u 2013. godini.

Na tržištu rabljenih vozila zasad nije došlo do pada cijena zbog kratkotrajnosti poremećaja, a kakve će točno posljedice imati na cjelokupno tržište rabljenih vozila, uočit će se protekom vremena. Zbog velikog broja parametara koji utječu na cijene rabljenih vozila, ponekad je teško pratiti trenutno stanje na tržištu, stoga se orijentacijske cijene rabljenih vozila mogu pouzdano odrediti  pomoću on-line kataloga „Jomologia“.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije