Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hoćemo li uštedjeti?

Od 1. siječnja na snagu stupaju izmjene Zakona o prometu, evo što nas očekuje!

tehnički pregled
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.12.2017.
u 12:27

Promjena vlasništva vozila s važećom registracijom bit će jednostavnija.

Od 1. siječnja svi poslovi vezani uz registraciju mogu se izvršiti u stanicama za tehnički pregled.

S prvim danom nove godine na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a isti će građanima omogućiti da sve vezano uz registraciju vozila obave u stanici za tehnički pregled uz bitne uštede.

Poslovi vezani uz registraciju moće će se obaviti u stanici za tehnički pregled vozila, a u te poslove spadaju: registracija (prva) vozila, promjena vlasništva, produljenje važenja prometne dozvole, zamjena i izdavanje prometne dozvole, izdavanje registarskih, izvoznih i pokusnih pločica, odjava vozila, registracija diplomatskih vozila.

Novim izmjenama vlasnik vozila ili predstavnik distributera s punomoći vlasnika (više nije potrebna ovjera kod javnog bilježnika) dolazi u stanicu za tehnički pregled, tamo obavi sve što je potrebno te tako uštedi 200 kuna.

Promjena vlasništva vozila s važećom registracijom bit će jednostavnija. Danas novi vlasnici starog vozila moraju napraviti kupoprodajni ugovor i ovjeriti ga kod javnog bilježnika, otići u Poreznu kako bi dobili rješenje o porezu na stjecanje koji treba uplatiti u banci ili FINA-i te se vratiti u Poreznu s potvrdom o uplati te se nakon svega vratiti u stanicu kako bi dobili pločice. S novom godinom i implementacijom novih izmjena zakona javni bilježnik više neće biti potreban pri sklapanju kupoprodajnog ugovora, dok će se upravna pristojba moći platiti u stanici za tehnički pregled, pošti, banci ili FINA-i.

Pogledajte galeriju u kakvim se automobilima voze nogometaši:

tehnički pregled
1/24

Podsjećamo, Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim se, uz ostalo, porez na stjecanje rabljenih vozila zamjenjuje upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije vozila.

Predstavljajući taj zakonski prijedlog, državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić istaknuo je da je riječ o nastavku porezne reforme kojom će se pojednostavniti administrativni postupak i za tijela javne uprave i za građane, povećati transparentnost obračuna i sustava plaćanja te prepoloviti porezno opterećenje građana po toj osnovi.

Sam zakon uređuje dva porezna oblika - posebni porez na motorna vozila (trošarine) i posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila.

Pogledajte top 10 najjeftinijih rabljenih automobila:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije