Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna parkirališta

Za 14 kuna po satu građani dobivaju premala parkirališna mjesta

parking
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
13.12.2009.
u 16:24

Hrvatska je nakon raspada bivše države preuzela JUS standarde koji se danas nazivaju HRN norme pa je, među ostalim, preuzela i normizaciju dimenzija parkirališnih mjesta iz 1980. koju do danas nije mijenjala, iako su automobili značajno porasli i trebaju više mjesta za parkiranje

Pravi revolt među građanima Zagreba izazvala je ljetošnja odluka gradskih otaca da u našem glavnom gradu iscrtaju dodatnih 5000 javnih naplatnih parkirališnih mjesta te da postojeća mjesta počnu naplaćivati skuplje nego dosad. Osim toga, pauk službe su pojačale djelovanje i nepropisno parkirane automobile odvoze ne samo iz šireg centra grada i ne samo radnim danom nego i na gradskoj periferiji i vikendom. A na kakvo mjesto korisnik javnog parkirališnog mjesta ima pravo u Republici Hrvatskoj? To pitanje postavili smo trima institucijama – Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, zagrebačkom Gradskom uredu za promet i Zagrebparkingu. I dobili dva različita odgovora!

Norme iz 1980. godine
Ministarstvo tvrdi da je veličina parkirališta za osobna vozila određena normom “HRN.U.S4.234” i da su dimenzije za okomito parkirališno mjesto, koje je najčešće, 2,3 metra (širina) puta 4,8 metara. Zagrebački Gradski ured za promet odgovara da su dimenzije određene prema standardima preuzetima iz JUS standarda prema kojima okomita parkirališna mjesta moraju biti najmanje 2,3 m široka i 4,8 m duga. Naime, Hrvatska je nakon raspada bivše države preuzela JUS standarde koji se danas nazivaju HRN norme. Među ostalim, preuzela je i normizaciju dimenzija parkirališnih mjesta iz 1980. koju do danas nije mijenjala. Problem je i to što su u posljednjih tridesetak godina automobili značajno porasli, pa je, primjerice, gradski model narastao na dimenzije kompaktnog automobila. Ali, Zagrebparking tvrdi drukčije.

Dužina samo četiri metra
Kažu da su minimalne dimenzije 2,3x5 m za okomita mjesta, 2,3x5,5 m za kosa mjesta i 2x5,5 m za uzdužna parkirališna mjesta, a u javnim garažama 2,4x4,8 metara (okomita mjesta) te da su dimenzije propisane međunarodnim standardima. Je li to tako otišli smo provjeriti i naišli na nekoliko parkirališnih mjesta koja ne ispunjavaju ni stare JUS standarde, a kamoli europske. U Cesarčevoj ulici u najužem centru Zagreba kosa parkirališna mjesta duga su samo četiri metra. Automobili vire na cestu, a dodatnu zbrku stvaraju novije linije koje su povučene preko starih pa se vozačima teško snaći koje su prave. Nekoliko stotina metara dalje, u Vlaškoj, širina je kosih parkirališnih mjesta samo 2 metra umjesto 2,3 m. I u javnim garažama ima neadekvatnih mjesta. U garaži ispod Langova trga mjesta su široka 2,2 metra umjesto 2,3 metra, a u vanjskoj garaži u Ilici mjesta su 20 cm kraća od standardnih pa automobili vire na prilaznu cestu.

Propisane dimenzije parkirališta prema HRN normama (bivši JUS standardi)
Okomito parkiranje
širina – 2,3 metra
dužina – 4,8 metara
(natkriveno 4,6 m)

Koso parkiranje
širina – 2,3 metra
dužina kut od 30 stupnjeva – 4,3 m
kut od 45 stupnjeva – 5 m
kut od 60 stupnjeva – 5,3 m

Uzdužno parkiranje
širina – 2 metra
dužina – 5,5 metara

Komentara 16

Avatar jura-100
jura-100
14:02 22.12.2009.

messerschmidt METRO??? Imaš li ti pojma koliko košta metro? I koliki grad treba biti da se metro isplati graditi? Pa u Zagrebu bi bile samo tri stanice - Dubrava, Trg i Črnomerec. Zagreb nema ni milijun stanovnika, i jako jeje daleko od isplativog metro.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:08 16.12.2009.

Problem je u Zagrebu u tome što svaka bena koja ima auto, hoće sa njim svaki dan doći na posao. Sagradite metro, dajte povlastice za motore!

JA
jankoprekobrda
20:10 13.12.2009.

Molim samo obijasnjenje pravnog i prometnog strucnjaka, kakva je razlika izmedju vozila u mirovanju i vozila u kretanju da se dodatno naplacuje kada je vozilo u mirovanju. Koliko ja znam vozilo u kretanju vise ostecuje kolonik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije