Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vožnja zimi

Vožnja bez zimske opreme ili od snijega i leda neočišćenim autom 1000 kuna

19.11.2020.
u 15:37

Od 1. studenog obavezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima i danju. Kazna za one koji nemaju upaljena svjetla danju jest 300 kuna

        Stiglo je hladnije vrijeme, a od 15. studenog obvezna je zimska oprema na svim kontinentalnim državnim cestama i autocestama, kao, dakako, i na svim ostalim cestama kad na njima nastupe zimski uvjeti u vožnji.

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Ako zimske gume imate uskladištene, ne čekajte zadnji čas za montažu jer će onda kod vulkanizera biti najveće gužve. A ako zimske gume ove sezone trebate kupiti, krajnje je vrijeme da kod trgovaca i vulkanizera potražite najbolju opciju.

Za sve koji voze bez propisane zimske opreme na cestama na kojima vladaju zimski uvjeti ili na takozvanim zimskim brzim dionicama državnih cesta i autocesta ili voze bez da su prethodno očistili snijeg ili led s vozila propisana je kazna od 1000 kuna.

No osim guma, prije zimske sezone bilo bi dobro provjeriti i druge dijelove automobila, čija bi vam neispravnost mogla zadati glavobolje u hladnom dijelu godine.

Jutra su sve hladnija, a kad se temperature spuste ispod ništice najteže je akumulatoru. Ako nema dovoljan kapacitet, može doći do problema prilikom paljenja vozila. Stoga je preporuka da provjerite njegovu ispravnost, ali i ispravnost alternatora ili kabela, čija neispravnost također može biti uzrok neuspješnog startanja motora. Mnoge stvari kao pripremu automobila za hladniji dio godine možete obaviti i sami. Primjerice, bilo bi dobro generalno očistiti automobil jer dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakala, što može biti vrlo opasno zbog smanjene vidljivosti koja je ionako lošija u zimsko vrijeme. Nemojte zaboraviti napuniti spremnik za tekućinu za pranje stakala i to zimskim sredstvom koje se ne smrzava na temperaturana ispod 0 stupnjeva Celzija, jer će se ljetna tekućina na niskim temperaturama jednostavno smrznuti na vjetrobranskom staklu.

Od 1. studenog obavezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima i danju. Kazna za one koji nemaju upaljena svjetla danju jest 300 kuna.

Dakako, zimi svakako vozite opreznije zbog opasnijih uvjeta u prometu.

Policija, kao i svake godine, vozačima savjetuje da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećaju razmak između automobila, upale svjetla na vozilu, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, izbjegavaju pretjecati vozila ispred te da pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije